5 ползи за здравето от високопротеинова закуска


5 ползи за здравето от високопротеинова закуска
Снимка: iStock

Храните за закуска често са или богати на въглехидрати (зърнени храни, препечен хляб и кроасани), или с високо съдържание на мазнини, като класическия бекон и пържени яйца. Докато тези храни могат да се впишат в една балансирана диета, има един ключов хранителен елемент, върху който трябва да се съсредоточите: протеин. Добавянето на протеини към сутрешното ви хранене може да донесе някои големи ползи - от намаляване на глада до балансиране на хормоните ви. Ето няколко причини, поради които не е лоша идея да започнете да добавяте протеин сутрин.

1. Протеинът е от съществено значение за много телесни процеси

Протеинът е един от трите основни макронутриента, в комбинация с въглехидратите и мазнините. Всеки от тях е важен за здравето, но протеинът е отговорен за изграждането и възстановяването на вашите тъкани, като кожа, коса, органи, кръвен хемоглобин и мускули. Когато става въпрос за изграждане и поддържане на мускулна маса, протеинът е жизненоважен. И тази мускулна маса е от решаващо значение за добре функциониращия метаболизъм, здравословно стареене и цялостни ежедневни функции на тялото.

За обикновения човек препоръките са около 10% до 35% от дневните калории да идват от протеини, с 1,2 до 1,7 грама на килограм телесно тегло.

Вижте още: Тези 3 зеленчука трябва да ядете сурови, ето защо

2. Протеинът на закуска помага за поддържане на кръвната захар

Добавянето на протеин към вашата закуска, заедно със здравословни въглехидрати и мазнини, ще осигури по-стабилен, продължителен прилив на енергия, отчасти чрез регулиране на кръвната ви захар.

Въглехидратите, особено тези без фибри, ще повишат кръвната ви захар - това може да накара някои хора да се почувстват замаяни или мудни, след като глюкозният пик падне. Протеинът, от друга страна, не влияе значително на нивата на кръвната захар, така че консумацията му няма да повиши кръвната ви захар и да доведе до енергийни сривове впоследствие.

3. Помага за регулиране на апетита през целия ден

Изследванията показват, че консумацията на протеин ви помага да се чувствате сити за по-дълго време. Отново, това се дължи главно на бавния процес на храносмилане на протеина. Проучванията върху закуската показват, че богатите на протеини сутрешни ястия, състоящи се от около 35 грама протеин, могат да ви помогнат да останете сити и удовлетворени за по-дълго време.

Но има още нещо в силата на протеина за намаляване на глада - проучванията показват, че яденето на протеинова закуска влияе положително на хормоналните и невронни сигнали, които влияят на това колко можете да ядете през деня.

4. Поддържа мускулите

Протеинът е жизненоважен за изграждането и поддържането на мускулите. Дори и да не вдигате тежести и да нямате интерес към оформянето на големи бицепси, мускулите са от решаващо значение за здравословното стареене и ежедневното функциониране.

С напредване на възрастта и като цяло след 30 години мускулната маса има тенденция да намалява. Поддържането и изграждането на мускули е свързано с по-здравословно остаряване, намален риск от заболявания и по-нисък риск от смъртност. Казано иначе - ниската мускулна маса пречи на качеството ви на живот.

Вижте още: Сварете розмарин за 10 минути и ползите ще ви изумят

5. Подобрява здравето на сърцето

Пълното пропускане на закуска се свързва с по-нисък липиден профил, който определя нивата на холестерола, триглицеридите и нивата на „добрия“ HDL и „лошия“ LDL холестерол. Отказът от закуската също е свързан с повишено кръвно налягане, инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

Въпреки че всяка закуска може да помогне, включването на протеини осигурява допълнителни ползи за сърцето ви. Проучване, публикувано в Clinical Nutrition, установи, че консумацията на протеини на закуска е свързана с понижено диастолично и систолично кръвно налягане до здравословни граници. Нормалният, здравословен диапазон на кръвното налягане намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама