10 минути ходене неутрализират 6 часа седене


10 минути ходене неутрализират 6 часа седене
Снимка: iStock/Guliver

За вредата от заседналия начин на живот може да се разсъждава безкрайно. Той се отразява негативно върху повече от половината от системите на организма – включително и върху кръвоносните съдове.

Но тези негативни ефекти могат да се неутрализират доста лесно. Ново изследване показва, че кратка разходка ликвидира отрицателното въздействие върху кръвоносната система от шест часа седене в работата.

"Нашата работа демонстрира, че в продължение на шест часа чисто време, което прекарваме седнали при осемчасов работен ден, притокът на кръв към долните крайници съществено спада – казват авторите. – Освен това тя сочи, че само 10 минути разходка неутрализират тези последствия."

За да изяснят това, учените от университета на Мисури събрали данни от доброволци непосредствено преди шестчасов период на седене и веднага след него, като установили, че потокът на артериалната кръв се забавя.

Намалява и нейното налягане върху стените на съдовете, което с времето може да доведе до снижаване на еластичността и функционалното състояние на стените на съдовете.

За щастие възстановяването на нормалното кръвообращение в краката не е сложно. Както показали данните, получени благодарение на същите доброволци, само след десетминутна разходка тези показатели се нормализирали.

Освен това изобщо не е необходимо напрежение – доброволците ходели с обичайните за себе си комфортни крачки.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама