10 древни зърна, които трябва да намерят място в менюто ви


10 древни зърна, които трябва да намерят място в менюто ви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Все повече хора започват да се грижат за своето здраве и да избират внимателно с какво се хранят. Ето и 10 древни зърна, които трябва да включите в менюто си.

Киноа

Като цяло се разглежда като модерна храна, но всъщност е семе. Киноато е без глутен, но има достатъчно протеини. Всичко това го прави подходящ за използване на мястото на тестени изделия.

Амарант

Точно както киноата и амарантът е без глутен. Източник е на желязо и калций. Лесно се абсорбира с вкусовете на други съставки, така че е перфектно допълнение към супи и яхнии.

Просо

Може да се използва за семена за птиците, но също така осигурява необходимата доза от магнезий, цинк, мед и манган. Смесва се със зеленчуци, пилешко месо, както и като подправка към пикантна вечеря.

Лимец

Лимецът се е отглеждал първоначално още в Иран около 5000 до 6000г. пр.н.е. Сладко зърно, което може да се използва като гарнитура или зърнена култура. Също така се използва редовно за брашно.

Фаро

Богат на фибри, пълнозърнест, чудесно допълнение за салата или супа. Италианците го използват за паста и пица.

Камут

Има две версии за появата на камута. Едната е, че е бил открит в древни египетски гробници, а другата, че е донесен от Ной в неговия ковчег. В днешно време зърното влиза в голяма употреба за салатите, освен това ако престои една нощ, е много по-лесно за готвене.

Африканско житно растение Теф

Отново зърнена култура без глутен. Чудесна алтернатива за пшенично брашно, освен това има много високо съдържание на калций. Използва се за сгъстяване на супи.

Сорго

Има леко сладък вкус и може да се използва във всяка рецепта, която изисква зърно. Пълен е с витамини и с високо съдържание на магнезий, желязо и мед.

Булгур

Предлага се в 2 разновидности: бяла и червена пшеница. Бялата има мек вкус и е дъвчаща, а червената е с леко горчив вкус.

Фрика

Това е пшеница, която се бере, когато е все още зелена. Опитайте го за супи или зърнени закуски, защото иначе изисква много време за готвене.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама