5 здравословни причини да спим голи


5 здравословни причини да спим голи
Снимка: Thinkstock/Guliver

Мерилин Монро е спала само по парфюм "Шанел“, Крис Хемсуърт също си ляга гол и има защо. Оказва се, че спането, както майка ни е родила, има много здравословни ползи. Ето и 5 от тях:

По-добър сън

Температурата в тялото спада с около половин градус, за да може да заспите. Мозъкът, управляван от вашия вътрешен часовник, изпраща сигнали на организма да освободи топлината от тялото. Температурата ни е най-висока в 23 часа и най-ниска в 4 часа сутринта. Ако нещо попречи на температурата да се понижи, мозъкът ни събужда, за да види какво става. Именно това е основният проблем на хората, страдащи от безсъние. Предимството да спите голи е, че така помагате да организма си да се охлади и да поддържате по-ниска температура за качествен сън.

По-слаби

Когато спим голи, това помага на тялото да поддържа енергията си и контролира глада. Нарушеният сън повишава нивата на стресовия хормон кортизол. Това обяснява и защо сутрин се събуждате много гладни.

Чувстваме се по-комфортно в кожата си

Прекарваме мнoго време, опитвайки се да скрием недостатъците си. Обличаме телата си в "правилните“ дрехи, за да се чувстваме по-сигурни. Ако спим голи, това ще ни помогне да приемем тялото си такова, каквото е и да сме по-уверени.

По-ниски температури = по-младежки вид

Когато спим в прекалено топли помещения или сме облечени в дебели пижами, това намалява отделянето на мелатонин и други хормони на растежа, които имат ключова роля за поддържането на младежкия ни вид.

Щастливи заедно

Ако спим голи заедно с партньора си, при допира на кожите ни ще се освободи окситоцин, наричан още хормон на любовта. Той ни прави по-щастливи, намалява симптомите на стрес и депресия, понижава кръвното налягане. И още нещо – повишава сексуалното ни желание.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама