25-минутна разходка на ден удължава живота


25-минутна разходка на ден удължава живота
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всекидневна разходка от около 25 минути е в състояние да удължи живота на практикуващите я до 7 години, твърдят учени. Според проучване редовните разходки намаляват наполовина риска от смърт при инфаркт.

Дори и хора, които не са правили упражнението, докато не са влезли в седмото си десетилетие, могат сериозно да подобрят здравето си с движение.

Санджай Шарма, професор кардиолог в Лондон, твърди, че лекото упражнение може да намали наполовина риска от инфаркт при хората на възраст 50 или 60 години.

"Изследването е много значително. То показва, че хората, които се упражнява редовно, могат да дори да забавят процеса на стареене .

Професорът допълва, че хората не са в състояние да спрат остаряването, но могат да забавят времето, за което ще остареят. Освен това е напълно възможно, когато човек е на 70 години, да изглежда много по-млад и да доживее до 90 години.

"Упражненията ви дават между 3 и седем допълнителни години живот. Става дума за истински антидепресант, който увеличава когнитивната функция и сега има доказателства, че може да бъде забавена появата на деменция.

Ученият дава прост съвет - когато знаем, че мястото, за което сме тръгнали се намира на 20-тина минути пеша, ако разполагаме с време, да се разходим до там, а да не чакаме градски транспорт, пише в. "Дейли Мейл“.

Изследването за ползата от всекидневната разходка е било направено от екип на Саарландския университет в Германия. В програмата били включени хора, които не са правили упражнения, но се намирали в добро здраве. Проф. Кристи Дитън от Кеймбриджския институт за обществено здраве е на мнение, че колкото по-активен е човек, независимо от възрастта, на която започне да го прави, толкова по-голяма полза ще има за него.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама