15 мита за здравето през лятото


15 мита за здравето през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е сезонът на приключенията навън - което включва много насекоми, растения, гръмотевични бури и, разбира се, изгарящото слънце. Това е благодатна почва за процъфтяването на много митове за превенцията и справянето с различни здравословни проблеми.

Един от най-разпространените, особено в началото на лятото, е че базовият тен ще предотврати слънчево изгаряне.

Всъщност, базовият тен, независимо дали е постигнат чрез излагане на слънце или в солариум, дава много ниска защита – от порядъка на 4 или по-малко SPF, което е почти никаква. За сметка на това обаче, дава на хората фалшивото чувство, че са защитени от слънцето и затова изгарят повече.

Затова спазвайте основното правило: нанасяйте слънцезащитен лосион с поне 30 SPF винаги, когато сте навън. Подновявайте го на всеки 2 часа или повече, ако се къпете или потите.

Вижте още летни митове:

1. Маслото помага при изгаряне

Абсолютно невярно. Маслото не облекчава болката при слънчево изгаряне (нито пък при готварско). То създава върху кожата слой, който задържа усещането за парене.

Вместо това измийте изгореното със студена вода или си вземете хладка вана.

2. Отровният бръшлян е заразен

Хората смятат, че обривът, получен от отровен бръшлян, е заразен. Но ако човек си свали дрехите, с които е бил, когато е докоснал растението и си вземе душ със сапун и вода, отровата не може да се прехвърли на друг.

3. Уринирането върху опарено от медуза облекчава болката

Не само, че няма нищо вярно в това, но може да бъде и опасно. Пипалата на медузите са покрити с мънички мехурчета, които съдържат отрова. Когато докоснете медуза, тези мехурчета се прикрепват към кожата ви. Ако ги залеете с вода – с урината се получава същото, понеже не съдържа много сол – те се разширяват и изпускат повече отрова.

Вместо това полейте участъка със солена вода. Можете да изтъркате мястото със солена вода и пясък, за да премахнете всякакви остатъци от мехурчетата.

4. Не можете да изгорите в облачен ден

Внимание: не сте предпазени от изгаряне, дори когато времето е лошо. 80% от UV лъчите, които предизвикват изгаряне, преждевременно стареене на кожата и рак, проникват и през облаците. Затова не пропускайте да се намажете със слънцезащитен лосион.

5. Няма проблем да чешете пъпките от комар

Когато сте покрити с ухапвания от комари, изкушението да се почешете е много голямо. Но по този начин освобождавате хистамин, който причинява още по-силни сърбежи. Този порочен кръг може да повиши и риска от инфекция заради микробите под ноктите ви.

Вместо това потъркайте мястото с кубче лед, за да облекчите възпалението и сърбежа.

6. Морската вода лекува рани

Не трябва да промивате раните си с морска вода. Тя е слабо разяждаща и може да възпали раната и да забави оздравяването й.

Вместо това измийте драскотините и ожулванията с вода и малко сапун.

7. Климатиците могат да ви простудят

Климатиците изсушават въздуха, а оттам и носната ви лигавица, което я прави по-податлива на инфекции и зарази. Но всъщност вината не е на климатика, а на вирусите.

8. Изгаряте повече калории в горещините

Може и да се потите повече, но не изгаряте повече калории. В действителност, горите повече при студено време, тъй като на организма му трябва повече енергия, за да се загрее.

Все пак, през лятото прекарвате повече време навън, което е предпоставка за повече движение и спорт.

9. Поглъщането на семки от диня може да ви разболее

Децата често се страхуват, че ако глътнат семка, тя ще покълне в корема им. Няма нищо такова. Семките преминават през стомашно-чревния тракт и излизат като всяко друго нещо.

10. Плуването може да мине за къпане

Неясно защо, някои хора вярват, че сутрешното гмуркане в басейна може да замени ежедневния душ. Но при всички положения, след басейна трябва да се изкъпете – хлор, химикали, секрети на други хора – не искате всичко това по кожата си, нали?

11. Колата е безопасно място по време на буря заради гумите

Колата наистина е безопасно място (и определено по-безопасно, отколкото да сте навън), но не гумите са това, което ви предпазва от светкавиците. Когато върху колата попадне мълния,зарядът минава по външната й страна и отива в земята, а пътниците вътре са в безопасност – стига да не докосват никакви метални повърхности.

12. Чесънът гони комарите

Натъркването с чесън може да прогони хората, но няма никакви научни доказателства, че ще направи това и с комарите.

Вместо това използвайте репелент или (ако предпочитате естествена защита) носете дрехи с дълги ръкави и крачоли и избягвайте развъдниците на комари като застояла вода.

13. Стъклото не пропуска UV лъчите

Стъклото филтрира UVB лъчите, но пропуска UVA лъчите, които проникват по-дълбоко в кожата. Ако прекарвате дълго време до прозореца, ще имате видими следи от слънцето от тази страна на тялото. Това се наблюдава, например, при шофьори на камиони.

14. Слънцето нанася най-големи поражения, преди да навършите 18 години

Това не е вярно. Макар тежките слънчеви изгаряния по детската кожа да са опасни, винаги можете да промените навиците си и да започнете да използвате слънцезащитни средства. Не сте закъснели необратимо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама