Пролетните празници по света


Пролетните празници по света
Снимка: iStock/Guliver

Много народи по света празнуват радостта от настъпването на пролетта с разнообразни тържества. Решихме да съберем най-интересните и колоритните в един кратък материал, с който да ви разведем из пролетните обичаи на планетата.

Ирландия: Ден на Св. Патрик

Започваме с може би най-известния пролетно-зелен празник: денят на Свети Патрик. Първоначално възникнал като религиозен празник в Ирландия, днес 17 март се отбелязва с паради, носене на зелени дрехи и пиене на ирландско уиски и бира не само в родината на празника, но също така и в САЩ, Аржентина, Япония, Нова Зеландия и Австралия, Южна Корея и Швейцария. В САЩ денят се отбелязва и като ден на ирландско-американската култура.

Тайланд: Воден фестивал Сонгкран

Нещо, което ни напомни на водните войни с децата от квартала през лятото: на един час път от Бангкок през пролетта се празнува водният фестивал Сонгкран. Програмата за събитието включва пъстри паради и водни ритуали, включително битки с вода. Местните вярват, че намокрянето ще донесе достатъчно дъжд през новата година, както и ново и чисто начало за всички.

Индия: Цветен фестивал Холи

Явно фестивалът на цветовете, който се провежда в София и Пловдив вече няколко години, си има първообраз: фестивалът на име Холи в Индия. Фестивалът чества началото на пролетта и започва с паленето на голям огън на открито, който символизира победата на доброто над злото. По време на карнавала се препоръчва участниците да носят стари дрехи, на които не държат особено, защото ще бъдат замервани с цветен прах. Твърди се, че веселието е заразно и скоро всички се превръщат в цветни петна, а покрай тях и околните сгради.

Босна и Херцеговина: Фестивал на бърканите яйца

Всяка година в първия ден на пролетта на зазоряване жителите на град Зеница в Босна и Херцеговина се събират край река Босна, за да отпразнуват първия ден на пролетта. Ciumburijada, или Фестивалът на бърканите яйца, започва с приготвяне на традиционна закуска – в този случай огромна купа с достатъчно яйца за насъбралото се множество.

Северна и Централна Европа: Валпургиева нощ

Валпургиевата нощ е празник, празнуван в нощта на 30 април срещу 1 май в Германия, Финландия, Швеция. Възниква като приемственост на езическите обичаи по посрещането на пролетта. Празнуването и тук включва палене на гигантски огньове в името на настъпващата пролет. В германската средновековна митология Валпургиевата нощ е и празник на вещиците, които заедно с други тъмни сили се опитват да попречат на идването на пролетта.

Централна Азия: Норуз

Персийският новогодишен празник се нарича Норуз. Норуз е първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния ирански календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено се пада на 21 март. Това е зороастрийски религиозен празник и се празнува от хората в цяла Централна Азия.

София: Зелено парти за необвързани

Ако от всичките разкази досега ти се е приискало и ти да се облечеш в зелено и да приветстваш по някакъв начин пристигането на новия сезон, можеш да го направиш на зелено парти за необвързани в клуб „Грамофон“ на 17.03. Организаторите обещават над 200 участници, които ще запознават с танци и игри. Облечи се в зелено или си сложи зелен аксесоар, за да допринесеш за парти атмосферата!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама