Мария Бакалова и други българи са приети в Европейската филмова академия


Мария Бакалова и други българи са приети в Европейската филмова академия
Снимка: Getty Images

Актрисата Мария Бакалова, както и още 16 представители на българската кинематография, са сред 709-те новоприети членове на Европейската филмова академия. Тя обяви новите попълнения в състава си на Деня на Европа - 9 май.

Веднъж всяка година Европейската филмова академия (ЕФА) приема нови членове, като тази година броят им е рекорден, се посочва в прессъобщение на сайта на академията. Така се усилва гласът на европейското кино по света, отбелязват от ЕФА.

Вижте още: Мария Гроздева каза истината за отношенията ѝ с Мария Бакалова

Кои са останалите българи в ЕФА

Освен двамата български актьори, към ЕФА се присъединяват и режисьорите Лиза Боева, Андрей Хадживасилев, Коста Каракашян, Ники Стоичков и Галя Стоянова, както и операторите Иван Чертов и Александър Станишев, и сценаристите Теодора Маркова и Симеон Венциславов. Изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров и Амитабх Вардхан, главен изпълнителен директор на Cine Grand, също вече са членове на ЕФА редом с продуцентите Борислав Борисов, Кристина Деспотова, Ралица Големанова и Ирина Гурова.

Снимка: Европейска филмова академия

Те са приети в ЕФА редом с изтъкнати актьори и кинотворци като актрисата Кейт Бланшет, режисьорите София Екзарху и Матео Гароне. Сред новоприетите членове на академията 49 на сто са жени, 50 на сто са мъже и един процент се определят като небинарни. Почти четвърт от всички тях са на възраст под 36 години, пише БТА.

Повече за Европейската филмова академия

Европейската филмова академия вече има над 5000 членове от 52 страни. Всеки от тях може да се регистрира, за да гласува всяка година за Европейските филмови награди. Те могат да участват в събития, организирани от ЕФА, се посочва в прессъобщението.

От 1 май тази година президент на ЕФА е френската актриса Жулиет Бинош. ЕФА е основана през 1988 г. от водещи европейски кинодейци като Ингмар Бергман, Педро Алмодовар, Лиляна Кавани, Клод Шаброл, Федерико Фелини, Изабел Юпер, Марчело Мастрояни, Лив Улман, Вим Вендерс и първоначално има само 99 членове. От 90-те години на миналия век членовете на академията постепенно се увеличават.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама