Ако искате да промените света, първо станете родители


   Ако искате да промените света, първо станете родители
Снимка: Thinkstock/Guliver

Много от нас не харесват света, в който живеем, затова се опитват да го направят по-добър чрез словесна критика и протестни действия. Но ако наистина искаме да променим планетата си, трябва да научим децата си на ценностите и идеалите, в които вярваме.

Както самата еволюция, промяната отнема време, поколения, за да има наистина ефект. Трябва да оформим бъдещето на тази планета, като първо научим наследниците си на тези уроци. Списъкът е дълъг, но ето и някои от най-важните.

1. Научете ги да се отнасят към другите така, както биха искали другите да се отнасят към тях

Ако от ранна възраст се научат на съпричастност и уважение един към друг, светът ще бъде по-добро място.

2. Научете ги да уважават и да се грижат за природата

Покажете им красотата на природата и ги научете как да я съхранят. Когато са достатъчно големи, обяснете им за глобалното замърсяване, за рециклирането и колко е важно да пазим планетата си.

3. Научете ги да се застъпват за другите

Научете децата си да защитават тези, които може би не могат да го направят сами. Кажете им колко горди ще бъдете с тях, ако помогнат на тормозено дете или просто поделят обяда си. Покажете им, че е важно да помагат на другите.

4. Научете ги да бъдат честни

Справедливост и честност са две от основните качества, които родителите трябва да вкоренят в децата си. Дали те ще станат продавачи или изпълнителни директори, честността ще ги направи по-добри както като професионалисти, така и като хора.

5. Научете ги да бъдат толерантни

Светът е мултикултурен, затова един от най-важните уроци е да научите децата си да бъдат толерантни и да уважават всички раси, полове и религии. Расизмът не е вроден, той се научава.

6. Научете ги, че действията имат последици

Научете ги да бъдат отговорни. Че да си жив е привилегия и трябва да живеем с цел. Учете ги, че нещата, които правим, малки или големи, се отразяват пряко не само върху собствения ни живот, но и върху света, от който сме част.

7. Научете ги да ценят своето образование

Когато вашите деца тръгнат на училище, вдъхновете ги. Ангажирайте ги с това, което учат, задавайте им въпроси и участвайте в дискусии. Ако се оплакват, че не искат да ходят, им покажете деца, които рискуват живота си, за да се образоват (вижте ги тук).

8. Научете ги какво означава да си добър и защо е толкова важно

Това може да изглежда тривиално, но е толкова важно да научите децата си какво означава да си добър човек.

Ако искате да промените света... бъдете родител

Може би най-лесната и в същото време най-трудната работа. Това означава толкова много неща, но в крайна сметка е важно да я приемате насериозно. Родителството не свършва в родилната зала, то изисква упорита работа, всеотдайност и лишения. Трябва да започнем да гледаме на децата си като на ключови играчи в бъдещето на нашия свят. Ако не можете да приемете насериозно това и да им осигурите любов и подкрепа, направете услуга на света и използвайте предпазни мерки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама