6 вредни неща, които родителите неволно причиняват на децата си


6 вредни неща, които родителите неволно причиняват на децата си
Снимка: iStock

Родителите винаги искат най-доброто за децата си, но понякога те неволно участват в поведение, което може да бъде вредно. От привидно невинни навици до добронамерени действия, има различни начини, по които родителите могат несъзнателно да повлияят на благосъстоянието на децата си.

1. Оставете ги да играят опасни спортове

Спортуването е чудесно за децата, но някои спортове могат да бъдат рискови за тях. Лекарите предупреждават срещу шест спорта, които могат да бъдат особено опасни: американски футбол, хокей на лед, смесени бойни изкуства, бокс, борба и ръгби. В тези спортове децата могат да бъдат удряни често в главата, което може да причини увреждане на мозъка. Дейностите с голямо въздействие също могат да наранят гръбнака. Правенето на неща като клякане, вдигане на тежки тежести и бягане на дълги разстояния може да доведе до сериозни наранявания и да влоши сколиозата с времето.

2. Позволявате им да стоят прекалено дълго време пред екран

Ограничаването на времето на екран за децата е важно поради различни причини, като например игра на открито, осигуряване на добър сън и насърчаване на взаимодействието лице в лице. Прекомерното използване на екран може да причини проблеми с очите. Освен това може да повлияе на моделите на съня и цялостното здраве.

Един от проблемите е умората на очите, която включва дискомфорт, замъглено зрение и главоболие от твърде дългото взиране в екрана. Децата също могат да изпитат сухи и възпалени очи поради намаленото мигане при използване на екрани. Продължителното използване на екран може да затрудни децата да се фокусират върху отдалечени обекти след това.

Децата, които прекарват много време на закрито пред екрани, може да развият късогледство, защото не получават достатъчно естествена светлина. Времето пред екран преди лягане също може да наруши съня, отчасти поради светлината, излъчвана от екраните.

Вижте още: 10 съвета, които ще ви направят по-добри родители

Правилото 20-20-20-2:

За да предпазите очите на децата, важно е да си почиват от екраните и да следват правилото 20-20-20-2: на всеки 20 минути да гледат към нещо на 20 фута (6 метра) разстояние за 20 секунди и да мигат 20 пъти. Освен това насърчавайте играта на открито за поне два часа на ден, за да поддържате здравословното развитие на очите.

Използването на по-големи екрани на разумно разстояние също може да помогне за намаляване на напрежението на очите в сравнение с малките екрани, държани близо.

3. Не носят правилните обувки

Плоските стъпала при децата се появяват, когато тъканите и костите на техните стъпала и крака не се развият правилно. Бебетата и малките деца може да имат плоски стъпала, защото сухожилията им се нуждаят от време, за да се стегнат и да образуват дъга в стъпалото. Понякога това не се случва напълно и краката им остават плоски, докато растат, което може да причини проблеми.

Понякога костите в стъпалата на детето не се отделят, както би трябвало, което може да накара краката им да болят и да останат плоски. Но носенето на правилните обувки и опори в началото може да помогне да се спре влошаването му. В някои случаи една проста операция може да помогне на костите да растат правилно и да образуват правилна дъга, когато детето порасне.

4. Забравяте за слънцезащитата

Друго важно нещо, което трябва да запомните: предпазвайте кожата на детето си от слънцето. Изследванията показват, че повечето случаи на два често срещани рака на кожата са свързани със слънчевата светлина. Ученето на децата да защитават кожата си от слънцето всеки ден със слънцезащитни продукти, дрехи и да стоят на сянка, им помага да продължат да го правят, докато пораснат. И кое е най-доброто време да започнете? Още от самото начало.

За новородени до 6 месеца: Лесно е да пазите бебето си от слънцето през този период. Няма да срещнете голяма съпротива от тяхна страна, така че му се насладете! Предизвикателствата може да дойдат от семейни събития или ваканции, където има много излагане на слънце.

За малки деца до тийнейджъри: След като бебето ви навърши 6 месеца, използвайте слънцезащитен крем върху кожата му, когато е навън. Търсете слънцезащитни продукти без аромат, с минерали като цинков оксид и титанов диоксид, които е по-малко вероятно да причинят кожни реакции. Продължавайте да ги прикривате с шапки, слънчеви очила и готини предпазители срещу обрив с UV защита. Опитайте се да намерите сянка и когато сте навън.

Вижте още: Говорете точно така с детето си, за да ви слуша

5. Използване на обикновена паста за зъби за миене на зъбите на детето

Когато децата растат, телата им работят по различен начин от възрастните. Ето защо е важно да знаете кога детето ви може да започне да използва обикновена паста за зъби. Детската паста за зъби не е само със забавни герои и цветове. Направена е различно с причина. Една голяма разлика е флуоридът.

Това е естествен минерал, който прави зъбите ни по-здрави и се бори с кариесите. Има го дори в нашата питейна вода, защото е толкова важно. Но децата могат да получат твърде много флуорид, така че тяхната паста за зъби не съдържа такъв. Твърде много флуорид може да причини бели петна по зъбите или дори да ги разболее в редки случаи.

За малки деца на възраст от една до три години тяхната паста за зъби обикновено не съдържа флуорид. Пастата за зъби за по-големи деца има по-малко флуорид от пастата за зъби за възрастни. Тъй като стават по-добри в четкането и плюенето, те могат да използват паста за зъби с повече флуорид. Уверете се, че е безопасно за поглъщане.

Ето защо възрастните също не трябва да използват паста за зъби на деца. Не съдържа достатъчно флуорид, за да поддържа зъбите на възрастните здрави и чисти.

6. Почистване на ушите на детето с памучен тампон

Експертите съветват да не почиствате ушите си или ушите на децата си с памучни тампони. Ушната кал, наричана още серум, всъщност е добра за вашите уши. Тя е там, за да ги поддържа здрави, като улавя прах и мръсотия, така че да не навлизат по-далеч в ухото ви. Наличието на малко количество в ухото ви помага да защитите кожата вътре. Ушите ви се почистват естествено, така че не е необходимо да го правите.

Вашето тяло има начин да се отърве от старата ушна кал. Когато дъвчете или движите челюстта си, или когато нова кожа расте в ухото ви, тя изтласква старата ушна кал навън. Но използването на памучни тампони може да вкара ушна кал по-дълбоко в ухото ви и можете да нараните ушния си канал или тъпанчето.

Натрупването на ушна кал не се случва често. Само 1 от 10 деца и 1 от 20 възрастни имат този проблем, според експерти. Някои хора, като възрастни хора и хора с определени увреждания, може да имат повече проблеми с натрупването на ушна кал. Ако имате болка, сърбеж, усещане за пълно ухо, звънене в ухото, проблем със слуха или някаква странна миризма или отделяне, това може да означава, че имате твърде много ушна кал. Ако забележите тези признаци, посетете лекар или доставчик на здравни услуги.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама