Мадам Си Джей Уокър - първата жена, станала милионер самостоятелно (ВИДЕО)


 Мадам Си Джей Уокър - първата жена, станала милионер самостоятелно (ВИДЕО)
Снимка: Facebook

Мадам Си Джей Уокър, родена като Сара Брийдлав, е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като първата жена, станала милионер самостоятелно, без наследени пари.

Сара Брийдлав е родена през 1867 г. в южната част на САЩ, в щата Луизиана. Нейните родители, по-големи братя и сестра ѝ били роби в памуковите полета. Но Сара е родена свободна. Когато е на 7 години, губи родителите си. След като те почиват, тя се мести при сестра си.

Като дете Сара работи като икономка и не ѝ остава време за училище. Тя е имала само 3 месеца формално образование, когато е посещавала неделно училище.

Брийдлав е само на 14, когато се омъжва за Моузес Макуилямс. Не го прави, защото го обичала. Истината била, че съпругът на сестра ѝ бил много жесток мъж и бракът бил единственият начин за Сара да избяга от това семейство. Четири години по-късно ражда дъщеря си Алилуя. Две години по-късно съпругът ѝ умира. Така тя става самотна майка и вдовица на едва двадесет години.

През 1888 г. Сара се премества в Сейнт Луис. Братята ѝ работели там като бръснари. Започва работа в пералня и като готвачка, за да плати обучението на дъщеря си в държавно училище. Сара печелела около 1,50 долара на ден.

Като всички работници в пералнята, Сара се разболяла от химикалите. Кожни проблеми, липса на вода и отопление в къщата накарали Сара почти да загуби косата си. Благодарение на братята си тя научила основите на грижата за косата. Малко по-късно разбира за серията продукти за коса "Ани Малоун" и лично се среща с Ани. Тя започва да продава продуктите ѝ на улицата.

Първи стъпки

Все още работеща за Малоун, Сара, тогава на 37 години, се премества в Денвър с дъщеря си и започва да мисли за собствена линия козметика за афроамерикански жени. След много опити тя успява. Започва да изгражда собствен бизнес.

През 1906 г. Сара се омъжва за Чарлз Дж. Уокър и по-късно става известна под неговото фамилно име. Чарлз става неин бизнес партньор: той прави реклама и помага на жена си с промоциите.

Сара ходела от врата на врата, опитвайки се да продаде продуктите си, но и да научи жените как да се грижат и оформят косата си. През същата година решава да разшири бизнеса си, така че тя и съпругът ѝ пътуват из Южна и Източна Америка. Дъщеря ѝ била пораснала и завършила училище, така че помагала на майка си с всички пратки от Денвър.

Две години по-късно Сара се премества в Питсбърг. Семейството отваря салон за красота, но и училище, което обучава хората да знаят всичко за грижата за косата, за да могат да прилагат продуктите на Сара. През 1910 г. Сара се премества в Индианаполис, където открива централата на компанията Madam C. J. Walker.

Тя изгражда фабрика с лаборатория, фризьорски салон и училище за красота, където обучава своите търговски агенти. До 1917 г. г-жа Уокър наела около 20 000 жени. Нейните агенти печелели от 5 до 15 долара на ден. Сара искала афро-американските жени да бъдат финансово независими, затова насърчавала жените да отварят собствени бизнеси и ги учела как да боравят с парите.

Колкото по-богата ставала, толкова повече време отделяла за благотворителност. Тя изнасяла лекции, борела се срещу социалната несправедливост и дарявала пари на фондове. Преди да умре, тя дарява повече от 100 000 долара на бедни и различни организации и социални институции. В завещанието си тя посочва, че 2/3 от бъдещите ѝ печалби трябва да бъдат дадени за благотворителност.

Тя умира на едва 51 години. Считана е за най-богатата афроамериканка по онова време. Когато почива, състоянието ѝ възлизало между 500 000 и 1 милион долара. Приживе Сара не е била милионерка, само 2 години след смъртта ѝ богатството ѝ нараства, но докато е жива се надява да стане. И не защото имала нужда от парите, а защото искала да направи повече добро.

В нейна чест през 2020 година Нетфликс пусна мини-сериал "Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker", продуциран от собствената и пра-пра-внучка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама