Проявата на любовта е проява на сила, а не на слабост


Проявата на любовта е проява на сила, а не на слабост
Снимка: iStock/Guliver

Слабият човек е способен само на насилие, но не и на истинска любов. Така той се защитава. Истински силният човек знае как да обича и не се срамува да покаже чувствата си.

Израснах в голям град и много бързо разбрах колко е опасно да бъдеш уязвим. Въпросът е поставен както следва: „Уязвимостта и мъжествеността са взаимно изключващи се понятия“. Моите връстници и аз постоянно бяхме под напрежение от този стереотип. Следователно, за да докажем колко сте готини, трябваше постоянно да демонстрираме своята сила.

Вероятно имах по-голям късмет от другите. Факт е, че баща ми беше много мъдър и силен и поради това със собствен пример ме учеше как да се грижа за себе си.

Той ми обясни, че един от компонентите на мъжествеността е любовта. Това са чувства, които изпитва всеки един човек! Очевидно повечето ми връстници не са имали толкова прекрасен пример за подражание.

Съвременният начин на живот в обществото се стреми да потисне (съзнателно и несъзнателно) женската енергия. Нещо повече, както женската, така и мъжката. Неговата цел е поколение мъже, които ще бъдат „неуязвими“, което означава, че ще възприемат израза на любовта и чувствата като слабост. Така възникна определен стереотип на мъжественост, който е основната характеристика на пола в съвременния свят. В този случай мъжете нямат друг избор, освен да подтиснат женската си енергия. Как? Изхвърляне на такива качества като състрадание, съпричастност, емоционална откритост и креативност.

Това емоционално потискане не остава незабелязано. Не позволява на мъжете да се разкрият като партньори, съпрузи, бащи и синове.

Натискът и подигравките на връстниците са толкова големи, че момчетата неволно са принудени да сдържат емоциите си. В противен случай ще станете слабак, на който всички ще се подиграват! В крайна сметка натрупващата се емоционална болка достига точка на кипене и не вижда друг изход освен насилието. Най-парадоксалното е, че много хора намират това насилие за по-добър изход от проявата на обикновените човешки чувства.

Вместо да разкрият своята емоционална интелигентност от ранна детска възраст, момчетата се  се насърчават да растат наистина „смели“: да не проявяват чувства...

Всичко се обяснява много просто. Факт е, че момичетата са склонни да общуват с момчета на по-дълбоко емоционално ниво. И се оказва, че те не са способни на това, тъй като няма достатъчно опит в приемането и изразяването на своите чувства и емоции. Неспособността да говорят открито и да обсъждат това, което чувстват, води до факта, че момчетата са принудени да живеят в един вид „емоционална кома“.

Резултатът е нарушени връзки, семейства, съдби ... Какво трябва да се промени?

Трябва да осъзнаем, че проявата на чувства е най-естественото нещо на тази земя!

Да спрем с всички наложени стереотипи! Вече не трябва да позволяваме на медиите да определят какво е проява на мъжественост и какво е слабост и липса на воля.

Да обичаш е сила, а не слабост! Запомнете това!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама