5 сигурни признака, че връзката ви е перфектна


5 сигурни признака, че връзката ви е перфектна
Снимка: iStock

Повечето от нас са чели достатъчно и са преминали през достатъчно, за да знаят знаците, за които да внимават, които показват, че една връзка е станала токсична. Доста инстинктивно разпознаваме червен флаг за запознанства, когато се появи при първата среща с някого, и съзнателно се опитваме да избегнем съзависимостта, която идва със загубата на нашата идентичност с нашия партньор.

Но как да разберем дали връзката ни наистина работи? Казват, че когато знаеш, знаеш – но понякога е хубаво да имаш уверението, че си на прав път.

Ето 5 признака, че връзката ви е толкова перфектна, колкото е възможно, според психологията.

1. Обичате да правите неща заедно

Това може да изглежда очевидно, но ако сте във връзка с някого, трябва да се радвате да бъдете един с друг. Не е нужно да харесвате всичко, но споделените интереси са от съществено значение. Независимо дали гледате спорт, пътувате или просто седите един до друг и четете тихо, вие наистина обичате да сте заедно.

2. Знаете как да спорите честно

Кавгите са част от всяка здрава връзка; ключът е да знаете как да спорите. Според изследване на д-р Джон Готман, всичко зависи от това как подхождате към тези неизбежни конфликти, когато възникнат.

Според Готман първите три минути са от решаващо значение, тъй като те задават тона за това как ще протече останалата част от дискусията и в идеалния случай трябва да бъде "меко стартиране", което означава, че не започвате спор с нападение на вашия партньор.

Карането може да се почувства разстройващо и ужасно, но ако вие и партньорът ви можете да имате конструктивни спорове, които завършват с това, че и двамата се чувствате чути и обичани, се справяте чудесно. 

3. И двамата признавате, когато грешите -​ и казвате, че съжалявате

Любовта означава да кажеш, че съжаляваш. Част от това да знаете как да спорите е да можете да признаете, когато сте се прецакали - и да се извините за това.

След битка и двамата партньори трябва да са готови да признаят и да поемат своя дял от отговорността за случилото се. Невинаги един и същ човек се извинява. Никой не е прав през цялото време, нито греши през цялото време. (Освен това през повечето време караниците така или иначе не са за правилно или грешно.) Двойките, които не се страхуват да кажат "Обърках нещо и съжалявам", правят нещо правилно.

4. Имате ниво на интимност, с което и двамата се чувствате комфортно

Нека просто го признаем: ако не го правите, значи не работи. И ако не е добре, защо да се притеснявате? Добрата интимност предлага на двойките възможности да дават и получават физическо удоволствие, да се свързват емоционално и духовно. Изгражда близост, интимност и чувство за партньорство. Това определя връзката им като различна от всички останали. Накратко, интимността е мощна връзка, която обвързва.

Определението за "много" варира от двойка до двойка, но ето нещо, което трябва да имате предвид: терапевтите определят връзка без интимност като такава, в която двойките са интимни по-малко от 10 пъти годишно, което е малко по-малко от веднъж месечно .

5. Празнувате успехите на другия

Разбира се, вие сте един до друг, когато нещата се объркат - но как реагирате, когато нещата вървят добре за вашия партньор? Експертите казват, че това често е по-важно за една връзка.

Доцентът по психология на Калифорнийския университет в Санта Барбара, д-р Шели Гейбъл, провел експеримент, в който помолил двойките да говорят за негативни и положителни неща, които са им се случили наскоро, след което категоризирал реакцията на партньора им по скала от най-разрушителните до най-полезните.

Гейбъл установил, че похвалата за положителни неща оказва най-голямо влияние върху хората, дори повече от съчувствието към тъжните неща. Най-лошата реакция била пасивността, без значение как са реагирали хората. Да бъдеш щастлив и ентусиазиран от успеха на партньора си е рецепта за здрава, щастлива връзка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама