Не можете да оставите плика с чипса? Науката казва, че проблемът не е във вас, а в нездравословната храна. Експертите твърдят, че чипсът и сладоледът са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът и хероинът, съобщава The New York Post.
Вижте още: Антирекорд: Река Амазонка е спаднала до най-ниското си ниво за 100 години
Ново проучване, в което са участвали 281 души от 36 държави, установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултра-преработени храни.
Откритието е шокиращо, когато знаем, че ултра-преработените храни, които включват колбаси, сладолед, закуски, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.
"Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултра-преработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване към тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в The BMJ.
Един от авторите на изследването, Крис ван Тулекен, каза пред "The Guardian", че "ултрапреработената храна е пристрастяваща при много хора".
"Когато хората се пристрастят към храната, това почти винаги е ултра преработена храна“, добави Тулекен.
Защо това е така, остава загадка. Учените подозират, че само една съставка може да предизвика пристрастяване.
"Консумирането на свръхпреработени храни предизвиква прилив на допамин, който намалява с течение на времето, което води до внезапен цикъл на жажда, подобно на някой, който е пристрастен към алкохол или наркотици", отбелязва изследователският екип.
Вижте още: 3 интересни неща, които трябва да знаете за кулинарията на Афьонкарахисар
Според Ван Тулекен продуктите, предизвикващи пристрастяване, нямат еднакъв ефект върху всички.
"Близо 90 процента от хората могат да опитат алкохол и да не развият зависимост. Така че някой ще изяде шепа чипс и ще бъде доволен, а някой може да няма такъв късмет", казва ученият
Повечето храни са безопасни в умерени количества. Healthline посочва, че не повече от 10 до 20 процента от калориите ни трябва да идват от преработени храни