Трикове, с които да премахнете горчивината на лука


Трикове, с които да премахнете горчивината на лука
Снимка: iStock/Guliver

Лукът е изключително здравословен продукт, но не всеки харесва специфичния му вкус с подчертана горчивина. Консумацията му е препоръчителна най-вече в зимния период, защото е ценен източник на витамини.

Какво можем да направим, за да премахнем горчивината от лука, като същевременно не се лишаваме от всички негови ползи?

Заливането на лука с вряща вода е най-често срещаният метод, но не е единственият, а пък и има куп недостатъци.

На първо място врящата вода унищожава някои от хранителните вещества. Освен това лукът ще придобие специфичен вкус, който не всеки ще хареса.

Може да опитате и следното:

- пържене: Накълцаният лук се запържва в малко олио;

- накисване в солена вода: Към литър студена вода добавете 1 с.л. сол и оставете нарязания лук там за около 20 минути;

- мариноване: Към чаша 3% оцет добавете по ½ с.л. захар, сол и слънчогледово олио и оставете лука в този разтвор за около половин час;

- готвене: Най-простият метод, но в случая лукът губи първоначалния си вкус и придобива неприятно мека консистенция - този метод обикновено се използва при приготвяне на основни ястия и най-често вареният лук просто се премахва от бульона.

Как да премахнете горчивината от лука за салата?

В този случай е препоръчително да се запази структурата на лука, така че нито варенето, нито пърженето е подходящо за пролетни и летни салати.

Маринованият лук може да е подходящ за пресни салати, но не всеки обича вкуса и миризмата на оцет. В случая солта отново идва на помощ. Нарязаният лук може да се накисне в слаба саламура и след това да се изплакне.

Друг вариант е просто да покриете парченцата лук със сол и да ги оставите за половин час. След това да ги изплакнете добре под течаща студена вода, като предварително ги поставите в гевгир.

За премахване на горчивината от перата на зеления лук помагат следните методи:

- фино смилане

- заливане с топло разтопено масло

- изплакване под течаща вода

Едва след това може да прибавите лука към салатата.

След като вече сте запознати с начините за премахване на горчивината от лука, нямате оправдание да не го консумирате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама