Третото издание на "Реките на София“ започва с послание за чистотата на реките


Третото издание на "Реките на София“ започва с послание за чистотата на реките
Снимка: ПР

Този уикенд, 3-4 септември, стартира третото и най-голямо досега издание на познатия на столичани фестивал "Реките на София", организиран от Колективът. Фестивалът отново ще превърне коритото на Владайска река край Лъвов мост в място за музика, танци, изложби, представления, детски и спортни занимания. Цел на събитието е да социализира реките като активни градски пространства и да насочи обществено внимание към дългогодишния проблем със замърсяването им с канализационни води. За целта, в петък сутринта ще се състои дискусия с общината за решаване на проблемите с чистотата на водите, а фестивалът стартира в събота, 03.09.

Две сцени, изложби, релакс зона и богата програма

За трета поредна година фестивалът включва все по-богата програма от събития, които показват на практика как можем да ползваме софийските реки като паркове и активни публични пространства. В събота най-ранобудните могат да се включат в бягане до Лъвов мост и тренировка на открито на реката. В следобедните часове всички малки и големи водни любители са поканени на театрално представление, подготвено от Софийска вода и любимите "Капчо и Капчица". Те ще разкажат за трудния кръговрат на водата, нейния път през града и "епичната" битка на капките с Лошата бактерия.

Кинетична светеща инсталация под Лъвов мост пък насочва внимание към разхищението на вода и опазването на водните ресурси. Събитията включват и прожекция на кратки филми "По течението", научна лаборатория за деца, както и разходка из квартала до Женския пазар, където посетителите могат да се запознаят с близкоизточната кухня и подправки.

В зоната за работилници ще има урок по акро йога, ателие за фотограми и групова сесия с барабани, където и хора без музикален опит могат да се включат в създаване на ритъм заедно. Музикалната програма е на две сцени и включва боса нова, аржентинско танго, концерт на поп певиците YAИA & Leena и DJ сетове. Kottarashky ще направи съвременен прочит на българска народна музика, а Döner Muzik са подбрали парчета от Близкия изток, подходящи за танци.

На различни точки из зоната на фестивала ще са разпръснати меки червени кресла, чиято цел е да напомнят, че действията носят промяната и от всеки един от нас зависи да направим средата около градските реки по-уютна и гостоприемна – по примера на редица световни градове.

Под самия Лъвов мост през целия фестивал може да се види и видео инсталация, част от информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да промени нагласата към безразборното изхвърляне на фасове в града и природата. В партньорство с НАТФИЗ, 7 екипа студенти представят по креативен и провокативен начин своя поглед върху проблема, като отправят апел за съвестно отношение към средата, в която живеем.

Природозащитната организация WWF се включва с фотоизложба с широкоформатни снимки, посветена на изчезващите есетри в река Дунав. Този вид е важна част от природното богатство на България, тъй като есетрите живеят тук от 200 милиона години, а сега са изложени на редица заплахи. Тяхната история представя нагледно какво се случва днес с биоразнообразието в нашите реки.

Пълната програма на фестивала може да се види на страницата на събитието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама