Шокиращо: Май 2024 е бил най-горещият в света в историята


Шокиращо: Май 2024 е бил най-горещият в света в историята
Снимка: iStock

Светът преживя най-горещия месец май в историята на измерванията и той е 12-ият пореден изминал месец с подобрени температурни рекорди, съобщи Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник", цитирана от осведомителните агенции.

Средната температура на въздуха е била 15,9 градуса по Целзий миналия месец, което е с 1,52 градуса по-висока от средната за май от прединдустриалната епоха.

Новият доклад на "Коперник", представен на Световния ден за опазване на околната среда - 5 юни, беше отбелязан и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който за пореден път изрази загриженост за климатичните промени. В реч в Ню Йорк той сравни заплахата, която представляват те за човечеството, с тази от метеорита, унищожил динозаврите, отбелязва АФП.

Вижте още: Най-пренаселените плажове в света (ВИДЕО)

С поредицата от рекорди "средната световна температура през последните 12 месеца (юни 2023 г. - май 2024 г.) е най-високата, регистрирана някога", сочат данните на "Коперник". Тя е "с 1,63 градуса по Целзий над средна стойност от прединдустриалната епоха 1850-1900 г.", когато емисиите на парникови газове все още не водят до затопляне на планетата ни.

През последното десетилетие (2014-2023 г.) средното покачване е 1,19 градуса в сравнение с 1850-1900 г., сочи проучване, публикувано в сряда в списание Earth System Science Data и включващо около 60 водещи изследователи, отбелязва АФП.

Вижте още: Това е най-големият закрит воден парк в света (ВИДЕО)

През 2024 г. природният климатичен феномен "Ел Ниньо", който през последната година засилваше последиците от глобалното затопляне, "показва признаци на своя край", обяви Световната метеорологична организация (СМО) в понеделник.

Противоположното явление - "Ла Ниня", синоним на по-ниски температури в световен мащаб, трябва да настъпи по-късно тази година, отбелязват още от СМО.

Това захлаждане обаче може да бъде средно много малко в сравнение със затоплящия ефект на човешките емисии, предупреждават климатолозите, цитирани от АФП.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама