Няколко трика, които ни помагат да се отпуснем


Няколко трика, които ни помагат да се отпуснем
Снимка: iStock/Guliver

В превод от латински думата „релакс“ означава освобождаване на затворника на свобода. Това отразява дълбоката същност на процеса. За да се отпуснете, трябва да почувствате разликата между плен и свобода, състояние на стрес и състояние на мир. Професорът по психология Нанси Дарлинг говори за това как по-лесно да се отпуснем

Първият научен метод за релаксация е разработен през 20-те години на миналия век от американски лекар, физиолог и психиатър Едмънд Якобсен. Той предположил, че ако с помощта на специална техника определени мускули на тялото се отпуснат, тогава мозъкът ще премине в състояние на покой и в резултат на това психическият и емоционалният стрес ще изчезнат сами.

Вторият метод се появява в Германия през 30-те години на миналия век. Нейният създател, психиатър Йохан Шулц, изхожда от точно обратната идея: трябва да накарате ума да се отпусне - тогава тялото ще се отпусне. Фрази „Аз съм напълно спокоен. Тялото ми е пълно с тежест. Челото ми е много горещо. ”Това води до състояние, близко до хипноза. Днес тези техники са включени в антистресови програми за спортисти, бизнесмени и политици.

Овладяването им е доста трудно. Но има основни техники за релаксация, които всеки може да опита.

Упражнение 1

Седнете на пода. Фокусирайте се върху един орган - ръка, крак, стомах. Представете си, че той е пълен с тежест. След това мислено отидете в областта на слънчевия сплит и си представете, че това е източник на топлина, а челото е източник на студ. След това опитайте да усетите как се балансира температурата в цялото тяло.

Когато решите, че температурата в цялото тяло е една и съща, усещането за тежест и скованост ще бъде заменено от усещане за лекота и релакс.

Упражнение 2

Ако трябва да премахнете стреса за кратко време и в офис среда, когато няма възможност да лежите удобно на пода, можете да използвате експресния метод на самодоволство.

Бавно се огледайте. Преместете очите си от едно място към друго и мислено опишете външния им вид.

След това си представете, че рисувате с тебешир върху дъската знака за безкрайност. Повторете това упражнение няколко пъти и ще усетите как състоянието ви ще се подобри.

НАЙ-СИЛНИТЕ И МОТИВИРАЩИ ЦИТАТИ НА ВЕЛИКИЯ БУДА

Упражнение 3

За да може релаксацията да доведе до резултати, трябва да разберете какъв тип стрес трябва да облекчите. За това трябва да се вслушате в себе си. Всеки знае, че ако си представите сочен кисел лимон, устата ви ще се напълни със слюнка. Сега се концентрирайте и си представете, че спорите с колега, когото не можете да понасяте в реалния живот. Сърцето започва да бие по-често, напрежението се появява в тялото.

След това, си спомнете някоя хубава смешна ситуация. Така ще се отпуснете и ще се усмихнете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама