Най-дразнещите неща, които правят туристите


Най-дразнещите неща, които правят туристите
Снимка: iStock

Пътуването в чужбина е чудесна възможност да изследвате нови култури, да видите красиви гледки и да създадете незабравими спомени. Въпреки това, тo също така предоставя достатъчно възможности за дразнене на местните жители и други туристи. Ето какво да НЕ правите, когато пътувате навън.

1. Сравнявате с нещата "у дома"

Пътуването означава да изживеете нови неща, но защо да го правите, когато можете просто да се оплаквате колко различно е всичко? Независимо дали става въпрос за храната, обслужването или скоростта на Wi-Fi, спрете постоянно да напомняте на всички колко по-добри са нещата там, откъдето идвате.

Вижте още: 79-годишна жена обиколи всички държави по света (СНИМКА)

2. Отказвате да опитате местна храна

Когато сте в Рим, правете като римляните - освен ако не включва ядене на нещо, което не можете наистина да преглътнете. Вие се придържате към зоната си на комфорт, като изисквате познати храни. Защо да опитате паеля в Испания или суши в Япония, когато можете просто да ядете в местния Макдоналдс!? Не изразявайте отвращението си от всяко местно ястие, което изглежда дори малко екзотично, опитайте нещо ново.

3. Правите снимки на всичко

Защо да изживявате нещата от първа ръка, когато можете да ги изпитате през екрана на вашия смартфон? Документирате всеки момент от пътуването си. Задържате цели тълпи, за да направите перфектното селфи и използвате светкавицата си във всеки музей. В крайна сметка, ако не сте го публикували в социалните медии, случило ли се е изобщо? Просто спрете и се насладете на момента и мястото, където сте.

4. Пренебрегване на местните обичаи и етикет

Кой има време да научи за местните обичаи? Просто правите каквото си искате! Ако сте в Япония, говорите на висок глас в обществения транспорт. В Италия поръчачвате капучино след обяд. В Индия пренебрегвате всички съвети относно правилата за облекло и личното пространство. Смятате, че сте на почивка и не трябва да се съобразявате с нищо. Грешите, предварително отделете малко време, за да се запознаете с местните обичаи за етикет.

Вижте още: Ето в коя държава пътуват най-много българите

5. Пазарлък до абсурдност

Пазарлъкът може да бъде част от забавлението на пазарите по света, но има тънка граница между договарянето на справедлива цена и абсурда. Дразнещи сте, ако се стремите към последното, като се карате за стотинки и се отдалечавате драматично, когато продавачът не отговаря на вашите изисквания. Нищо не казва „неуважение към местния бизнес“ като опит да купите ръчно изработен артикул на цената на чаша кафе.

6. Третиране на местните като част от пейзажа

Местните жители не са само за да ви обслужват – те са част от богатия гоблен на мястото, което посещавате. Така че, не ги третирайте ги като жив реквизит. Не правете снимки на хора, без да ги питате, не прекъсвайте ежедневието им за ваше удобство и като цяло не се дръжте така, сякаш съществуват единствено, за да подобрят изживяването ви при пътуване.

7. Обличане се неподходящо за случая

Със сигурност ще направите лошо впечатление, ако сте забравили, че в някои държави имат правила за облекло за религиозни обекти или че в луксозните ресторанти не можете да ходите по джапанки. Комфортът е важен, но понякога трябва да съобразявате облеклото си с мястото, което посещавате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама