Кой празнува имен ден на 1 март 2023


Кой празнува имен ден на 1 март 2023
Снимка: iStock

На 1 март православната църква чества Света Евдокия, а също така празнуваме Баба Марта. Имен ден днес имат Евдокия, Марта, Мартина, Мартин и производните им.

Света преподобномъченица Евдокия Илиополска е християнска светица. Евдокия е живяла в град Илиопол в римската провинция Сирия. Била е красива и богата, но водела лекомислен и греховен начин на живот. Една вечер Герман – монах, връщащ се от поклонение, останал да пренощува в дома, където живеела и Евдокия. Преди да си легне, монахът дълго се молил. Евдокия се трогнала от искрените му проповеди, изповядала му греховете си и поискала покаяние. Впечатленият монах ѝ казал, че трябва да се покръсти в Христовата вяра. Евдокия прекарала седем дни в усамотение, пост и молитва. После раздала цялото си богатство на бедните християни и станала монахиня в манастир, а след това и негова игуменка.

Управниците на Илиопол разбрали къде е Евдокия и я изправили на съд, а тя се опитвала да ги убеди в истинността на Христовата вяра. За тази ѝ дързост била подложена на мъчения.

Когато римският император Адриан (117 – 138 г.) предприел гонение против християните, Евдокия била осъдена на смърт като разпространителка на християнската вяра. Преподобната Евдокия била посечена с меч на 1 март 126 година, заради което паметта ѝ се почита именно на този ден.

Вижте още: Оригинални пожелания за Баба Марта

Всяка година на датата 1 март българите се окичват с бяло-червени мартеници. За здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта

Според стара легенда мартеници връзвали по българските земи траките. Те задължително слагали мартеници по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец.

Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията" , най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък. Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама