Един от факторите за приготвянето на перфектното кисело зеле е правилният момент на неговото слагане в бидона. За да получите туршия с желания вкус и текстура, важно е да я приготвите в подходящото време. Периодът от втората половина на октомври до средата на ноември, се счита за най-подходящ за слагане на киселото зеле.
Кои са най-подходящите дни за слагане на киселото зеле през октомври?
Благоприятните дати за прибиране на зеле се определят от народните знаци и лунния календар.
Според предците ни перфектното кисело зеле може да се приготви само след празника Покров Богородичен (14 октомври).
Колко моркови се слагат в киселото зеле, за да е хрупкаво и сочно
Но според лунния календар ферментацията протича най-добре на намаляваща луна.
Най-успешни за тази цел са дните в знака на Козирог, а най-неблагоприятни в това отношение са дните в растящата луна в знаците на Риби и Дева. Тогава е по-добре да не се заемате с приготвянето на тази туршия.
Най-благоприятните дати до края на този месец за слагането на кисело зеле са съответно 18, 19, 20, 23 и 24 октомври. Други подходящи дни са 28, 29, 30 и 31 октомври.
Защо киселото зеле става горчиво и меко - ето какво не знаят повечето домакини
И все пак не забравяйте, че приготвянето на перфектното кисело зеле зависи и от много други фактор като избор на правилните продукти и правилната им дозировка. Също така е добре преди да сложите зелките в бидона да ги оставите за 12 часа на студено.