Да си млад човек с интелектуално увреждане в България все още носи със себе си различни етикети, пропуснати възможности, нереализиран потенциал и куп други предизвикателства. Oт фондация "Сийдър" от 2005 година осигуряват по-добра грижа за хората в неравностойно положение, работят индивидуално за развиване на техните умения така, че те да имат пълноценен и достоен живот. С наличието на качествена грижа, разбиране и подкрепа резултатите не закъсняват. Едно от доказателствата за това е кампанията "Готви с мен", която фондацията реализира за трета поредна година. Тя помага да включат младите хора с увреждания от семейните центрове в магията на кулинарното изкуство.
Чрез "Готви с мен" фондацията набира средства, за да осигури 12 готварски работилници, които помагат за създаване на трудови навици и различни ценни умения на младежите с увреждания. 6000 лева ще подкрепят работата на трудотерапевти и ще осигурят материали за засаждане и поддръжка на градината, както и продукти за готварските ателиета. Можете да видите повече информация за кампанията и да я подкрепите чрез дарение ТУК.
За тях готвенето се е превърнало в начин да се изразят, да се почувстват полезни и пълноценни. Досегът до различни продукти стимулира сетивата им, следването на рецептите възпитава дисциплина и подобрява концентрацията им, а подготовката и сервирането на храната подобрява социалните им умения. Така те придобиват самочувствие и се учат да бъдат по-самостоятелни - да избират сами продуктите, да режат, месят и пекат, да съставят седмично меню, дори сами да отглеждат зеленчуците, плодовете и подправките, а след това да ги включат в менюто си.
Не случайно заниманията по готварство са любима част от програмата по трудотерапия в семейните центрове за хора с интелектуални увреждания. Любопитно е, да се знае, че голяма част от младите хора с увреждания, които сега с радост се включват в кулинарните ни работилници, идват от институции, където никога не са имали досег с храна, различна от сготвена и поднесена им в чиния. Те не са знаели как изглежда една ненарязана краставица, домат или тиквичка. А днес те с гордост отглеждат своя собствена продукция от най-разнообразни зеленчуци, плодове и подправки, които умело добавят в гозбите и в седмичното си меню.
Една от девойките от центровете от семеен тип на "Сийдър" надгради уменията си през годините и участва в международното кулинарно състезание за хора с увреждания "Лъжицата на купидон", организирано от популярния хърватски шеф-готвач Ведран Хабел.