Надали има по-любим летен плод от динята. Малки и големи я похапват с удоволствие, а понякога и със сирене. Порция диня от 200 грама, която съдържа 50-60 калории, разхлажда в летните жеги и същевременно задоволява желанието за сладко. Не всички дини, които виждате по пазара и щандовете, обаче са еднакви. Дори напротив, макар да изглеждат доста сходно, дините имат огромно разнообразие на сортове. Ето кои са най-популярните в България.
Диня Кримсон
Това е най-разпространеният сорт у нас, макар по произход да е американски и доста буйно растящ. Стъблата му достигат до 3-4 метра, листата са големи, а плодовете достигат до 8 кг. Кората им е светлозелена с тъмнозелени ивици. Ядливата, вътрешна част, е керемиденочервена, нежна, много вкусна. Семената са малки, кафяви и черни.
Диня Мраморна
Плодовете на този сорт не са особено големи и са по-скоро сферични - тежат до 5 кг. всяка. Повърхността на плода е светлозелена, с добре личащи си тъмнозелени петна и ивици. Ядливата част е доста сладка, но не е типичната ярко червена, а по-скоро розово-червена.
Диня Божура
Един от най-ранните сортове, които можете да похапвате още през началото на юни. Плодовете са доста едри, отново със сферичен вид. Кората е средно дебела, а меридианните ивици са широки, накъдрени и тъмнозелени.