Чудили ли сте се някога каква точно е разликата между капучино и лате? И двете кафе напитки съдържат еспресо и мляко. Преди да се потопим в подробностите, основните разлики са:
Традиционното капучино има равномерно разпределение на еспресо и мляко. Латето има повече мляко и лек слой пяна.
Капучиното е ясно наслоено, докато в латето еспресото и млякото се смесват заедно.
Какво има в капучиното?
Усъвършенствано и станало популярно по време на двете световни войни, капучиното започва с долен слой от една или две чаши еспресо. Отгоре се добавя втори слой топло мляко, последван от плътен слой млечна пяна, за да придаде на напитката кадифена текстура.
Капучиното може да се похвали с много по-силен вкус на еспресо от лате, тъй като има по-малко мляко. Когато е направено правилно, капучиното ще има съотношение 1 към 1 на течност към пяна, което експертите могат да определят въз основа на теглото на напитката.
Вижте още: 10 ефекта на кафето, които не очаквате
Какво има в латето?
Латето започва със същата основа - единична или двойна доза еспресо. След това това еспресото се комбинира с топло мляко, за да се създаде богата, кремообразна напитка, която има по-фин вкус на еспресо. Типичното съотношение за еспресо към мляко е около 1 към 2. След това млякото се залива със слой пяна.
Точното приготвяне на лате варира в широки граници, тъй като тяхната популярност нарасна през последните 20 години. Латето се променя безкрайно много и често се прави в сладка версия чрез добавяне на аромати като ванилия и лешник.