Каква е разликата между червената и жълта диня


Каква е разликата между червената и жълта диня
Снимка: iStock

Динята е обичан летен плод заради своята сочна сладост и освежаващо качество, а и факта, че е нискокалорична - само 30 ккал в 100 грама. Тя също така има и здравословни ползи, които не трябва да пренебрегваме. Динята е около 90% вода, което я прави идеална за хидратация в летните жеги. Съдържа антиоксиданти като витамин C и бета-каротин, които помагат да се намали оксидативният стрес в организма. В нея има също много хранителни вещества, включително  калий, магнезий, витамини А, В1, В5 и В6.

Най-популярна е червената диня, но съществува такава и в жълт цвят.

Какво представлява жълтата диня

На пръв поглед жълтата диня изглежда точно като обикновена диня със своя размер, форма и раирана зелена кора. Но след като я разрежете, ще откриете ярко жълто месо, което е доста различно от обичайното розово или червено. Жълтият цвят идва от бета-каротин, пигмент, намиращ се в жълти и оранжеви продукти, който се превръща във витамин А в тялото.

Ботанически погледнато, жълтата диня принадлежи към семейство Тиквови и се класифицира като Citrullus lanatus. Има много различни разновидности на жълта диня, всяка със собствен уникален размер, текстура и вкус.

Вижте още: Как да изберете хубава диня и кои са най-популярните сортове

Естествена ли е жълтата диня?

Въпреки че може да изглежда като нов "дизайнерски" плод, като розов ананас, жълтата диня е изцяло натурална и съществува от хиляди години. Според някои източници тя е била култивирана преди червената диня и се отглежда в Африка поне от 5000 години. Днешните сортове жълти дини са селективно отглеждани с течение на времето чрез събиране на семена и естествени техники за кръстосване.

Каква е разликата между червената и жълтата диня?

Най-очевидната разлика между червената и жълтата диня е цветът на месестата част. Жълтите дини получават своя златист оттенък от бета-каротина, който е антиоксидант, който също се съдържа в морковите и сладките картофи. Червените дини получават оттенъка си от ликопена, естествено срещащ се пурпурен пигмент, който е свързан с бета-каротина, но не се превръща във витамин А в тялото.

Извън различните си пигменти, жълтата диня и червената диня споделят много от едни и същи хранителни предимства, включително това, че са добър източник на витамин С, калий и диетични фибри. Те имат сходни вкусове и текстури, и двете се предлагат в множество разновидности, които имат различни форми и размери. Що се отнася до наличността, червената диня се намира по-лесно в магазините.

Вижте още: Креативни начини за рязане на диня

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама