Как правилно да перете кадифе


Как правилно да перете кадифе
Снимка: iStock

Нищо не говори за по-хладно време като удобните панталони и якета от рипсено кадифе. Издръжливата тъкан е направена чрез сплитане на три влакна заедно - обикновено памук или смес от памук/полиестер - и след това отрязване на плаващото влакно, за да се създадат меките ръбове, известни като ивици. Научете как да перете рипсено кадифе, за да го издържите по-дълго и да го запазите меко и без мъх.

Съображения преди да започнете

Благодарение на рипсената повърхност, кадифето е плат, който привлича мъх и след като се покрие с мъх, може да бъде много трудно да се отстрани. Винаги сортирайте прането си и никога не перете рипсено кадифе с памучни кърпи, халати, полар или какъвто и да е вид плат, който отделя мъх. Винаги четете етикетите за грижа. Ако пише "Само химическо чистене", повярвайте и се насочете към химическото чистене.

Съображения преди да започнете

Благодарение на рипсената повърхност, рипсеното рипсено кадифе е плат, който привлича мъх и след като се покрие с мъх, може да бъде много трудно да се отстрани. Винаги сортирайте прането си и никога не перете рипсено кадифе с памучни кърпи, халати, полар или какъвто и да е вид плат, който отделя мъх.

Сортирайте прането си

Сортирайте прането си, за да се уверите, че в прането с кадифените дрехи няма отделящи се мъхове. Разделете прането по цвят. Не перете тъмни кадифени дрехи със светли тъкани.

Предварително третирайте петна

Предварително третирайте всички видими петна или тежка замърсяване около яките и маншетите с препарат за премахване на петна на ензимна основа.

Нанесете с пръсти препарата за отстраняване на петна или добър препарат за пране в петното. Оставете дрехата настрана за поне 10 минути, за да може препаратът за отстраняване на петна да започне да прекъсва връзката между петното и тъканта.

Подгответе дрехата

Затворете циповете и закопчайте всички копчета. Обърнете дрехата отвътре навън. Това ще помогне за намаляване на отлаганията на мъх и прекомерното триене на тъканта от други тъкани в прането.

Задайте настройката на пералнята

Задайте температурата на водата в пералнята на студена или топла (студената е най-добра за тъмни цветове). Използвайте нежния цикъл и обичайния си перилен препарат.

Как да перете ръчно рипсено кадифе

Предварително третирайте петна.

Напълнете голяма мивка с хладка вода и използвайте нежен почистващ препарат.

Потопете дрехата и я оставете да кисне за 15 минути, избягвайте прекомерното търкане.

Източете мивката и я напълнете отново с чиста вода.

Изплакнете дрехата, докато спре да се вижда пяна. Не мачкайте тъканта!

Закачете на здрава закачалка, за да изсъхне.

8 съвета, за да запазите рипсеното кадифе да изглеждате най-добре

За да намалите мъховете върху кадифе, никога не претоварвайте пералнята. Претъпкването позволява повторно отлагане на мъх, когато няма достатъчно вода, за да се отмие.

Добавете омекотител за тъкани към последния цикъл на изплакване, за да помогнете на кадифените влакна да се отпуснат и да освободят мъх.

За да премахнете лесно бръчките от рипсено кадифе, сложете дрехата в сушилня с влажна микрофибърна кърпа и две или три вълнени топки за сушене. Завъртете на слаб цикъл за около пет минути, изтръскайте дрехата и закачете.

Дръжте уреда за пара на около четири инча от тъканта и използвайте четка за дрехи, за да повдигнете и изгладите ръбовете.

Когато гладите рипсено кадифе, винаги обръщайте тъканта наопаки и гладете така.

Закачвайте дрехи от рипсено кадифе. Сгъването може да остави гънки по ръбовете, които са трудни за отстраняване.

Не окачвайте рипсени дрехи близо до пуловери или халати, които отделят мъх.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама