За съжаление голяма част от производителите на млечни продукти добавят растителни мазнини и други добавки към маслото, за да намалят производствените разходи. Има няколко прости начина да различите натуралното масло от нискокачествения продукт. Ще ви запознаем и с един прост трик, който може да приложите у дома.
Ето на какво трябва да обърнете внимание при избора на масло:
1.Обърнете внимание на опаковката
Разгледайте добре опаковката на продукта и най-вече написаното на нея. Производителят няма право да предоставя невярна информация за продукта. Съдържанието на мазнини трябва да бъде над 60%. Ако в състава е посочено растително масло, по-добре се откажете от покупката.
2. Обърнете внимание на срока на годност
Дългият срок на годност също алармира за нередности: без наличието на консерванти не може да се гарантира дълъг срок на годност на маслото.
3. Прост трик за проверка качеството на маслото у дома
Натуралното масло запазва формата си при стайна температура. То омеква, но не се разтича за разлика от растителното.
В тигана качественото масло се топи равномерно. Продуктът с изобилие от млечна суроватка и липса на растителни мазнини образува белезникава пяна на повърхността си по време на топене.
4. Обърнете внимание на цената
Обърнете внимание и на цената на маслото, въпреки че тя невинаги отговаря на неговото качество.
За приготвянето на 1 килограм качествено масло са необходими 20 литра пълномаслено мляко.
Ниската цена на натуралното масло със съдържание на 80% мазнини е сигнал, че нещо не е наред с продукта. Не пестете за сметка на здравето си и бъдете внимателни при избора на масло.