Някои хора обичат извара, докато други отказват дори да я опитат. Но диетолозите са категорични, че този млечен продукт трябва да присъства, както в менюто на децата, така и в това на възрастните, защото е източник на куп полезни хранителни вещества.
От тяхното пълноценно набавяне и усвояване зависи състоянието и здравето на зъбите, ноктите, костите, сърдечния мускул, както и нормалното храносмилане. Но с всичко това си струва да си припомним за опасностите, свързани с неправилната консумация на извара.
Този млечен продукт е източник на големи количества протеини и ако го консумирате често и в големи количества, възможно е това да доведе до увреждане на бъбреците и панкреаса.
Изварата с високо съдържание на мазнини също може да предизвика повишаване нивата на холестерола.
Тя е нетраен продукт и ако се съхранява неправилно, започва развитието на ешерхия коли (Е. coli), което от своя страна може да провокира отравяне и да причини инфекциозно заболяване. Следователно отворената извара трябва да се съхранява в хладилник, но не повече от 3 дни. Освен това трябва да се съхранява не в найлонова торбичка, а в метален контейнер с капак.
В миналото изварата се е съхранявала в глинени съдове.
Обърнете специално внимание на нейния срок на годност на продукта: колкото по-кратък е той, толкова по-добре (това означава, че изварата е от мляко и липсват консерванти).
Ако срокът на изварата е по-дълъг от месец, това означава, че тя изобилства от вредни добавки. Подобен продукт може да провокира алергии или бъбречни проблеми.
Обърнете внимание на състава: с цел увеличаване съдържанието на мазнини, някои производители добавят растителни мазнини, които предизвикват необратими здравословни проблеми.
Покупката на извара от пазара също не е гаранция за закупуване на пресен и висококачествен продукт. Избягвайте консумацията на извара с плесен, защото това може да доведе до развитието на остра стомашна инфекция.
Задължително се придържайте към нормата на консумация. Дневната доза за възрастен е 200 гр, а за дете - 100 гр. Разбира се, може да пренебрегнете тази препоръка на диетолозите. Но не мислите, че по-голямото количество извара е равносилно на по-голямо количество приети полезни вещества.
Тялото ни си набавя необходимо от препоръчаното количество извара. Излишъкът просто не се усвоява.
Препоръката на диетолозите е да консумираме извара не повече от три пъти седмично. Същевременно бременните жени не трябва да се ограничават, защото те се нуждаят от двойно повече протеини. Най-добре е да консумирате извара не със захар, а с мед и пресни плодове.