Как да измиете зелето, за да премахнете замърсяванията и пестицидите


Как да измиете зелето, за да премахнете замърсяванията и пестицидите
Снимка: iStock

Зелето расте ниско до земята, което означава, че може лесно да събира мръсотия и да привлича насекоми между плътно опакованите си листа.

Как да го миете

Изплакнете зелето обилно под течаща вода, обелете и изхвърлете двата външни слоя листа. След това нарежете зелето на четвъртинки, което помага да се разкрият вътрешните слоеве и ви позволява да проверите за мръсотия или насекоми. Потопете нарязаното зеле във вода, за да дадете възможност на всякаква останала мръсотия да се издигне.

Още: Кьосе или Балкан: Какви са разликите между двата сорта зеле

Трябва ли да миете зелето със специални продукти?

Няма нужда да използвате нищо друго освен вода за измиване на зелето. Сапуните и детергентите не са одобрени за употреба върху хранителни продукти. Ако не изплакнете продуктите добре след използване на един от тези почистващи препарати, може да погълнете сапун и да си причините здравословни проблеми.

Ако забележите нещо върху зелето, което се нуждае от почистване, можете да използвате четка за зеленчуци, за да го премахнете. Но не е от съществено значение да изтриете цялата глава.

Изчакайте да измиете зелето си

Още: Как да готвите зеле така, че да НЕ образува газове

Не изплаквайте зелето веднага щом го приберете у дома. Вместо това изчакайте, докато сте готови да го приготвите. Както при повечето продукти, най-добре е да изчакате, докато сте готови да ги използвате. Предварителното измиване може да добави влага, което го прави податливо на разваляне.

Ако искате да приготвите зелето по-рано, не забравяйте да го подсушите добре с хартиени кърпи или чиста кухненска кърпа, преди да го приберете.

Съхранение на зеле

Зелето трябва да се съхранява цяло и неизмито, увито в найлоново фолио или в найлонов плик в чекмеджето на хладилника. Съхранявано правилно, то трябва да издържи седмица или две в хладилника.

Зелето е известно със своята твърда текстура. Ще разберете, че е с ниско качество, когато листата започнат да омекват. Може също да забележите неприятна миризма, обезцветяване или лигава текстура, която започва да се образува. Ако имате повече зеле, отколкото знаете, че можете да изядете, има начини да го приготвите, така че да не се налага да го хвърляте в купчината компост.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама