Как да избелите бели чорапи, без белина


Как да избелите бели чорапи, без белина
Снимка: iStock

Белите чорапи са неизменна част от много гардероби, тъй като са практични и отиват на почти всяка визия. Поддържането им в чист вид обаче може да бъде предизвикателство, тъй като лесно се цапат и пожълтяват.

Фактори като изпотяване на краката, триене на обувките и излагане на различни повърхности допринасят за бързото им замърсяване. Нещо повече, яркостта на белите чорапи може да намалее с времето поради честото пране.

Ето как да избелите чорапи без използването на белина

Един от най-добрите методи е използването на лимонов сок. Лимоновият сок има мощни свойства за отстраняване на петна, които работят добре при пране. Това е така, защото киселината в лимона е антибактериална, антисептична и действа като естествено избелващо средство.

За този метод започнете, като поставите изцапаните си чорапи в купа с топла вода със сока от прясно изцеден лимон за около два до три часа. След това ги извадете и ги поставете в пералнята на редовно пране за искрящо чисти чорапи.

Течността не само озарява белите чорапи, но и действа като естествен омекотител. Това е така, защото лимонената киселина разгражда остатъците, оставени от перилни препарати или сапуни.

Вижте още: Преди да си легнете, сложете това в чорапите си и вижте резултата

За тези, които решат да използват оцет или сода за хляб, тези два метода отнемат повече време, за да работят.

За метода с оцет използвайте литър преварена вода, добавете 250 мл ябълков оцет и след това оставете да киснат цяла нощ. На следващия ден ги подложете на нормален цикъл на центрофугиране, за да се отървете от миризмата на оцет и ще бъдат готови.

За разтвора на сода за хляб поставете чорапите да се накиснат в леген, пълен с топла вода и поръсена със сода за хляб за няколко часа. Изцедете ги и ги хвърлете в пералнята с 50 г сода за хляб в чекмеджето за перилен препарат, заедно с нормалния ви прах за пране.

Вижте още: 6 трика, които ще променят начина, по който перете

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама