Ягодите ще останат твърди и свежи, ако ги съхранявате така


Ягодите ще останат твърди и свежи, ако ги съхранявате така
Снимка: iStock

Избирането на хубави ягоди от магазина не е лесно, тъй като много от плодовете са натъртени, преди да бъдат купени.

Когато намерите перфектната комбинация от яркочервени, сочни плодове, е разочароващо да ги гледате как бързо се развалят у дома. Но ако се съхраняват правилно в хладилника, ягодите могат да останат свежи седмици по-дълго.

Вижте още: Как да изберете най-сочните и сладки ягоди

Всичко, от което се нуждаете, е обикновен стъклен буркан, който спира плесента да достигне до ягодите, тъй като действа като бариера и предотвратява излагането на въздух и влага.

Как правилно да съхранявате ягоди

Първо сложете ягодите в голяма купа и ги измийте под течаща вода, за да изтъркате излишната мръсотия - задържащите се бактерии ще накарат плодовете бързо да се развалят.

След това изсипете 60 мл бял оцет и два литра вода в друга купа, задайте таймер и оставете ягодите да се накиснат за няколко минути.

Наложително е да оставите тези плодове да се накиснат в разтвора само за две минути. Ако оставите ягодите си във водата за повече от това време, те ще започнат процеса на ферментация.

Вземете чистите ягоди и внимателно ги отцедете в гевгир. След това поставете плодовете върху чиста кърпа, за да изсъхнат за няколко часа. Няма нужда да ги изсушавате с потупване или може да рискувате да нараните меката плът на плода.

Когато плодовете са сухи, поставете чиста хартиена кърпа на дъното на стерилизиран стъклен буркан, преди внимателно да поставите ягодите в контейнера. Поставете буркана в хладилника, за да удължите максимално срока на годност на плодовете.

Вижте още: Защо НЕ трябва да режете върховете на ягодите

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама