Историята на 6-годишния европейски вицешампион по шах Велислав (ВИДЕО)


Историята на 6-годишния европейски вицешампион по шах Велислав (ВИДЕО)
Снимка: Велислав Захариев

Днес разказваме историята на 6-годишния Велислав Захариев, повод за национална гордост, който стана вицешампион по шах за целия Европейски съюз.

От малък той печели десетки медали и купи от много състезания у нас и в чужбина. Велислав се нарежда на 5-то място в света по шахматен рейтинг. Ето какво споделиха той, неговият баща Димитър Захариев и треньорката му по шах д-р Венета Петкова, председател на шахматен клуб "Елит" и преподавател в Национална спортна академия "Васил Левски":

Вели, от колко време играеш шах?

Преди две години започнах да играя.

Димитър, как усетихте, че Велислав има интерес към шаха и че този интерес може да се превърне в повод за национална гордост?

Още когато беше на две години и няколко месеца постоянно искаше да реди шаха. Постоянно ме питаше коя фигура как се казва. После постепенно започна да учи движенията на самите фигури и така докато на 4-годишна възраст започна и да играе.

Кое е първото му състезание?

Първото му състезание беше началото на 2020-та година в град Кюстендил. Тогава аз прочетох, че е детски турнир, но всъщност беше с доста по-големи деца. След това отиде на турнир в София, който вече беше съобразен с годините на децата. Имаше категории по възраст.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Прочетете цялото интервю тук.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама