Ето кой е най-бързият начин за охлаждане на шампанско и други пенливи вина


Ето кой е най-бързият начин за охлаждане на шампанско и други пенливи вина
Снимка: iStock/Guliver

Постигането на правилната температура е от съществено значение, за да се насладите на чаша вино. Пенливите вина като шампанско, кава, просеко и други традиционно се сервират охладени. Охлаждането на вашата бутилка до приятна студена температура може да увеличи максимално нейните качества и да я направи по-безопасна за отваряне (обикновено от прекалено топла бутилка се получават експлозии от пяна или неправилно отваряне).

Вижте още: Ето защо много жени забременяват по време на новогодишните празници

Повечето качествени пенливи вина имат най-добър вкус, когато са охладени до 6-7 градуса по Целзий. Това е малко по-топло от типичната температура на вашия хладилник. Да предположим, че имате предвидливостта да охладите бутилка шампанско в хладилника си за една нощ. В такъв случай препоръчваме да го оставите на плота си за 15 до 20 минути, преди да го налеете.

Ако трябва бързо да охладите шампанското си в движение, най-ефективният и бърз метод е да потопите бутилката в баня с ледена вода. Комбинацията от равни части лед и вода ще доведе температурата до замръзване (което само с лед няма да се постигне) и вашето пенливо вино ще бъде охладено за около 15 минути.

Ако искате още по-скоростно охлаждане – добавете една шепа сол, която ще намали температурата още по-бързо (защото солта понижава точката на замръзване на водата).

За равномерно охлаждане се уверете, че бутилката е напълно потопена. Ако нямате достатъчно голяма кофа за лед, вашата кухненска мивка или дори голяма тенджера ще свърши работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама