Експерт: Тези храни, които ядете всеки ден, съдържат никотин


Експерт: Тези храни, които ядете всеки ден, съдържат никотин
Снимка: iStock

Когато мислите за никотин, цигарите са може би първото нещо, за което се сещате. Това е мощно вещество, което причинява пристрастяване към тютюнопушенето, като същевременно осигурява усещане за релаксация, пише той Daily Star.

Вижте още: Лекар разкрива какво никога НЕ трябва да правите, ако се събудите посред нощ!

Въпреки това може да се изненадате да научите, че този химикал се намира и в някои от любимите ви храни, въпреки че ефектът от никотина в тях е малко по-различен.

Маркус Линдблад от Northerer обясни, че: „Никотинът, открит в иглика и други храни, често се измерва в микрограмове (mcg).

Един милион микрограма се равнява на един грам, така че нивата са минимални. Все пак е добре хората да разберат какво е никотинът и къде може да се намери. Може да е особено интересно за потребителите на никотинови торбички и електронни цигари“, добавя той.

"Хората консумират около 1400 mcg никотин на ден. Невероятно, това включва традиционно картофено пюре или неделно печено, което съдържа около 675mcg никотин.

Зеленчуци като патладжани, чушки и домати също съдържат никотин, със средно 332 mcg. За да го поставим в перспектива, средната цигара може да съдържа 12 mg никотин – 18 000 пъти повече от един картоф.

Следователно експертите не вярват, че можете да станете пристрастени към храната по същия начин. Линдблад казва, че въпреки че никотинът присъства естествено в плодовете, зеленчуците и другите храни, които ядем всеки ден, нивата му са изключително ниски, така че няма начин да се пристрастим към тях.

"Когато консумирате тези храни, малки концентрации на никотин преминават през червата ви и се усвояват лесно от тялото ви. За сравнение, никотиновите продукти (като никотинови лепенки) съдържат много по-големи количества никотин, които се абсорбират в кръвния поток", според експертите.

Вижте още: Дефицит на желязо: Симптоми и решение

Те също така добавят, че "достъпните в търговската мрежа продукти, включително цигари, никотин-заместващи терапии, бездимни продукти и други, съдържат достатъчно високи нива на никотин, за да повлияят временно мозъчната функция по обратим начин."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама