Черешова задушница е една от трите големи задушници, които почитат православните християни. Тя е винаги в събота преди големия църковен празник Петдесетница. Тази година Черешова задушница се пада на 3 юни.
Вижте още: Думи на пророчицата Слава Севрюкова, от които ще настръхнете
Според вярванията душите на починалите ни близки се спускат от небето и се нареждат около трапезата, за да могат да си вземат от храната, която е оставена там. Затова и на Черешова задушница винаги се оставя едно празно място около трапезата. Първата хапка не се изяжда, а се оставя на земята. От виното се излива на земята с думите "За Бог да прости".
На гробовете по традиция се оставя орехова шума - символ на огнените езици на Светия дух, слязъл на Петдесетница над 12 те апостоли. Тогава те започнали да говорят на различни, непознати за тях езици и разпространили божието слово по целия свят.
По пътя към гробищата се спазва мълчание, за да не се наруши покоя на починалите.
Вижте още: Пророчествата на феномена дядо Влайчо, които ще смразят кръвта ви
Хляб, червено вино, жито и череши са четирите неща, които задължително се носят на Черешова задушница.
В някои райони на страната се съседите си разменят брашно и сол, защото се вярва, че по този начин се опрощават греховете на покойника.
Най-важно е да кажете молитва за душите на починалите си близките, за да може да измолите Бог да им прости греховете.