Със застудяването на времето повече домакини се чудят кога е най-добрият момент да сложат киселото зеле. Някои го правят в края на октомври, а други в началото на втората седмица на ноември. Но нашите баби са знаели как да определят с точност най-подходящия ден за слагането на киселото зеле.
Кога е най-добре да се сложи киселото зеле?
Приготвянето на кисело зеле трябва да започне след празника Покров на Пресвета Богородица. Това се дължи на факта, че съдържанието на захар в зелето достига максимално ниво след падането на първата слана. А ферментацията на захарта води до образуване на млечна киселина, което е в основата на самия процес за ферментиране на зелето.
Добре е да изберете зелки от късни сортове. Зелето не трябва да се замразява, в противен случай ще се окаже меко. Колкото по-светъл е цветът на зелевите листа, толкова повече захар съдържат те.
Бабите спазват и още едно правило при слагането на киселото зеле - фазата на луната. Туршията ферментира най-добре, само ако се приготви на растящата луна, в идеалния случай на 5-ия или 6-ия ден след новолунието. Зелето, ферментирало през тези дни, ще бъде сочно и хрупкаво.
Тази година празникът Покров Богородичен се пада на 14 октомври, а Новолуние на 25 октомври. Това означава, че киселото зеле е най-добре да се сложи на 30-31 октомври.