8 от най-странните идеали за красота по света (СНИМКИ)


8 от най-странните идеали за красота по света (СНИМКИ)
Снимка: iStock/Guliver

Красотата не е универсална – можете да я срещнете под различни форми, защото за нея няма никакво ограничение. Някои хора виждат изяществото там, където другите не могат и точно това прави света ни толкова цветен. На Запад правите зъби, сочните устни и дългата коса може и да са мерило за красота, но на Изток това далеч не е така.

8 от най-странните практики за красота по света

Китай

Хората от племето Миао вярват, че дългата коса, прибрана във формата на рога, е показател за красотата на жените. Тази прическа всъщност е перука, изработена от кичури коса, които принадлежат на предците на жените. Това прави аксесоарът много специален, но поради голямата си тежест не се носи в ежедневието, а само на специални поводи.

Етиопия

Племето Каро практикува рисуването на тялото с боя вече повече от 500 години. С времето то се е превърнало в мерило за красота при мъжете. В колкото по-ярки цветове са оцветени телата на мъжете от племето, за толкова по-безстрашни и привлекателни са смятани те.

Югоизточна Азия и Океания

Оцветяването на зъбите в черно е една много стара традиция, която се практикува главно в Югоизточна Азия и Океания, но съществува още в Индия и Япония. Хората от тези части на света обикновено „почерняват“ зъбите си през пубертета, за да ги предпазят от кариеси. Хората с черни зъби са смятани за зрели, красиви и цивилизовани.

Таджикистан

Противно на нашите разбирания, в Таджикистан едната вежда е символ на жизненост при мъжете и чистота при жените. Тези, които са нямали късмета да се родят с тази уникална черта, използват различни средства като въглени и бои, за да си я нарисуват.

Североизточна Индия

Жените от племето Апатани носят две дървени тапи върху ноздрите си. Освен тапите те имат и няколко татуирани линии на лицата си. Легендата гласи, че жените от племето са били много красиви и тези мерки са наложени, за да не се и замислят мъже от други племена да се женят за тях.

Намибия и Ангола

В Намибия и Ангола момичетата натрошават червени камъни, които смесват с масло, билки и изсушена кравешка тор, за да направят паста за косата си, с която оформят интересните си прически, смятани за изключително привлекателни от мъжете.

Африка и Индонезия

Заострянето на зъбите е популярно на много места по-света, но в Африка и Индонезия е най-разпространено. То се явява като символ на зрелостта и красотата както на мъжете, така и на жените.

Нова Зеландия

Татуираните устни и брадичка са символ на начетеността, различните умения, социалния статус и значимостта на новозеландската жена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама