Ако фризерът ви е празен, има някои продукти, които можете да замразите, за които надали сте подозирали.
1. Ориз
Много хора смятат, че не можете да замразите варен ориз, но можете! Просто го охладете бързо, като поставите съда с ориз в студена вода, покрийте го и го сложете във фризера в рамките на един час след готвене. Преди да ядете, размразете ориза в хладилника и след това го затоплете отново, докато стане горещ, преди да сервирате веднага.
2. Яйца
Ако сте купили кутия яйца, но няма да ги използвате веднага, можете да ги замразите, като ги счупите в затварящ се контейнер. Ако има вероятност да имате нужда само от жълтъците или само от белтъците за конкретно ястие, можете също да замразите двете поотделно.
Вижте още: Ето тези храни НЕ трябва да слагате във фризера
3. Млечни продукти
Никога няма причина да изливате остатъците от мляко в мивката или парче сирене да плесеняса в задната част на хладилника. Ето как да замразите различни млечни продукти:
Мляко: замразете в пластмасови контейнери – малките работят най-добре, тъй като на големите отнема много време, за да се размразят и заемат много място във фризера. Не забравяйте да излеете малко, преди да поставите отново капака, тъй като млякото се разширява, когато замръзне. В идеалния случай го замразете възможно най-скоро след закупуването и го поставете в хладилника, за да се размрази, когато имате нужда от него. Разклатете го добре преди да го налеете и го използвайте в рамките на 24 часа.
Масло: замразете на кубчета и ги добавете направо в тенджерата, когато готвите. Като алтернатива, размразете в микровълнова фурна на кратки периоди на ниска настройка.
Кисело мляко: замразете в техните пластмасови контейнери или във формички за близалки.
Сирене: най-лесният начин да замразите сиренето е първо да го настържете – след това е готово и чака бърза и лесна гарнитура за всички ваши любими ястия.
4. Плодове и зеленчуци
Портокалите замръзват добре, както и почти всички плодове и зеленчуци, така че няма причина да изпращате нежелани пресни продукти в кошчето. Наличието на замразени плодове в режим на готовност е страхотно, когато правите смутита или десерти, докато замразяването на варени или печени зеленчуци ви дава допълнителна порция без стрес.
Потопете нарязаните ябълки във вряща вода за няколко минути и след това ги замразете на един слой, като ги опаковате в торбички, след като замръзнат. Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрут се замразяват добре на резени и могат също да се изцеждат във формички за лед.
Можете също да замразите много зеленчуци. Например, можете да замразите варени моркови в запечатан контейнер, обозначен с датата, на която сте ги замразили, или можете да сварите несготвените моркови за няколко минути и да ги охладите в ледена вода, преди да ги замразите. Можете дори да добавите морков към торбичка за фризер със зеленчуков бульон заедно с лук и целина за лесно предястие за яхнии или супи.
Вижте още: Ето колко дълго можете да държите различни меса в хладилника
5. Билки
Пресните билки изглежда никога не издържат дълго и нещо повече, те често идват в големи торби с много повече, отколкото ви трябва. Вместо да оставите останалата част от торбичката да изгние на дъното на хладилника, просто ги замразете цели в торбички или ги нарежете и ги замразете във вода във форма за лед. Можете да ги добавите към готвенето си още замразени!
6. Печени изделия
Фризерът е чудесен за хляб, кроасани, сладкиши и всякакви други печива. Можете да поставите един хляб във фризера и да извадите по една или две филии наведнъж, когато имате нужда от хляб. Дори не е необходимо да го размразявате – можете да направите сандвичи от замразен хляб сутрин и те ще се размразят до обяд, като пълнежът ще остане хубав и хладен. Можете също така да поставите филия замразен хляб в тостера (просто оставете малко повече време, отколкото бихте направили, ако го препичате от пресен).