6 факти за кучетата, които ще променят начина, по който гледате на тях


6 факти за кучетата, които ще променят начина, по който гледате на тях
Снимка: iStock

Знаете, че кучетата са невероятни, но знаехте ли колко очарователни са? Тези факти ще ви променят начина, по който гледате на домашните си любимци.

1. Кучетата са първите животни, опитомени от хората

Фосилни доказателства сочат, че кучетата са били опитомени преди около 23 000 години и са били единствените животни, опитомени през епохата на плейстоцена (известна още като ледниковата епоха), но ДНК доказателства поставят датата още по-назад. През 2021 г. литературен преглед, публикуван в PNAS, заключава, че опитомяването е започнало в Сибир преди 26 000 години. Тези кучета са произлезли от вече изчезнал вид вълк и са мигрирали по света заедно с хората. Някои от най-старите известни породи са породите арктически шпиц, близкоизточните хрътки и няколко китайски породи кучета.

Вижте още: Защо носовете на кучетата са мокри? 5 причини

2. Очите на кучетата са предназначени да виждат в тъмното

Малко е сложно, но ето версията на CliffsNotes защо кучетата имат отлично нощно виждане:

  • Роговиците и лещите на кучетата са по-заоблени от нашите, което им осигурява по-добро събиране на светлина.
  • Техните зеници могат да се отварят по-широко от нашите, за да пропускат повече светлина.
  • Техните ретини (светлочувствителният слой в задната част на окото) са изградени предимно от пръчковидни клетки, които използват слаба светлина, докато нашите имат области от чисти конуси, които използват ярка светлина.
  • И накрая, кучетата имат слой върху ретината си, наречен тапетум, който отразява светлината, преминала през ретината обратно през ретината отзад. Това дава втори шанс на светлината да бъде открита. Хората нямат това.

3. Кучетата могат да надушат накъде вървите в пет стъпки

Те могат да разберат накъде се е насочила следа от човешка миризма, дори ако се натъкнат на нея под прав ъгъл - и дори ако човекът върви назад. Проучванията показват, че обонянието им е толкова чувствително, че могат да разберат разликата в интензитета на аромата в рамките на само пет стъпки (но не и три) от следата.

4. Кучетата могат да усетят магнитното поле на Земята

През 2020 г. чешки изследователи изследваха кучета, които са намерили пътя си обратно от ловна екскурзия, използвайки нов маршрут с пряк път. Те открили, че кучетата са успели да направят това, като са се насочили към магнитното поле на Земята, което действа като естествен GPS за тях. Други изследвания предполагат, че те също се приравняват към магнитното поле на Земята, за да акат, което е една от причините да кръжат, за да намерят точното място.

Вижте още: 7 породи кучета, които не искат да бъдат галени

5. Кучетата имат по-малко и различни вкусови рецептори от нас

Няколко неща имат различен вкус за тях. Например, повечето изкуствени подсладители са горчиви, а не сладки, поради което вашето куче ги отхвърля. Но има един изкуствен подсладител, който може да им хареса - и той е опасен за тях. Ксилитолът (наричан още брезова захар) се използва в много дъвки без захар, бонбони и лекарства и причинява внезапен драстичен спад на кръвната захар при кучета, което може да доведе до увреждане на черния дроб и дори смърт.

6. Мустаците на кучето са важни сетивни органи

Технически наречени вибриси, мустаците на кучето не са само за показване – те помагат на кучето да усеща заобикалящата го среда, да поддържа баланс и дори да използва въздушни течения, за да определи колко далеч са хората или животните от тях. Има изобилие от анекдотични съобщения, че кучетата с обръснати мустаци са склонни да получават повече порязвания по лицата си поради липсата им и имат нарушено чувство за баланс, след като мустаците им бъдат отрязани. Въпреки това, въпреки че мустаците са класифицирани като сетивни органи, те често се подстригват по време на подстригване. В някои страни всъщност е незаконно да се отрежат вибрисите на кучето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама