Много цветя са безопасни за консумация от хората и се използват в кулинарията по целия свят. Ето някои от най-популярните:
Рози
Листата и цветовете на някои видове рози се използват за приготвяне на десерти, сиропи и чайове.
Лавандула
Цветовете на лавандулата имат специфичен аромат и сладък вкус, като се употребяват за салати, сиропи и сладкиши.
Вижте още: Какви цветя да подарите на именик според ролята му в живота ви
Незабравки
Цветовете на незабравките имат приятен и леко сладък вкус, използват се за приготвяне на сиропи, сладкиши и напитки.
Виолетки
Цветовете на виолетките са ядливи и с тях се украсяват салати и десерти. Те са с нежен вкус.
Нарциси
Някои части от нарцисите, особено цветовете, могат да се консумират. Те имат леко сладък вкус и се използват за украса на салати и сладкиши.
Божур
Цветовете на божура се употребяват в азиатската кухня за приготвяне на различни ястия, включително супи и салати. Те имат леко горчив вкус.
Невен
Цветовете на невена имат леко пикантен вкус и се използват за приготвяне на супи, салати и дори за оцветяване на ястия.
Вижте още: Рожденото ви цвете издава какви сте
Бораго
Цветовете на борагото имат освежаващ вкус, малко наподобяващ на краставица. С тях се декорират салати, супи и коктейли.
Важно е винаги да бъдете сигурни, че цветето, което желаете да консумирате, е безопасно и не съдържа никакви токсични съставки. Ако не знаете със сигурност, най-добре е да се консултирате със специалист.