5 неща, които никога не сте подозирали, че имат срок на годност


5 неща, които никога не сте подозирали, че имат срок на годност
Снимка: iStock

Обикновено се тревожите само за сроковете на годност на храната, която купувате. Но, вярвате или не, всъщност и някои нехранителни продукти имат срок на годност. Те имат за цел да ви предпазят или да гарантират, че продуктът ще продължи да работи, така че не ги пренебрегвайте.

Столчета за кола

Столчето за кола може буквално да спаси живота на вашето бебе или дете, така че трябва да се уверите, че е монтирано правилно и че срокът на годност не му е изтекъл. Да, всяко столче за кола има срок на годност и той обикновено е отпечатан на дъното на столчето. Дълготрайността на столчето за кола варира според датата на производство и марката. 

Слънцезащитен крем

Експертите казват, че слънцезащитните кремове обикновено са ефективни само три години, след което започват да губят силата си. 

Моторно масло

Няма нищо лошо в това да се запасите с моторно масло, когато видите разпродажба, но имайте предвид, че след пет години то има тенденция да намалява, казват експертите. В този момент маслото може да започне да се отделя и консистенцията може да се промени, компрометирайки неговата ефективност. 

Пакетчета чай

Ако пиете чай само когато сте болни, торбичките чай може да не са толкова ароматни, колкото когато са били пресни, казват експерти. Докато чаят не е задължително да се развали, той може да загуби качество след около две години, според производителите. 

Слънчеви очила

Не си правете труда да търсите малка дата, отпечатана върху слънчевите ви очила – няма да намерите такава. Но би било полезно, ако можете. Освен че предпазват очите ви от слънчевия блясък, слънчевите очила блокират вредните UV лъчи, които могат да причинят рак или катаракта. За съжаление с течение на времето слънчевите очила стават по-малко ефективни при блокиране на ултравиолетовата светлина, според изследователи от университета в Сао Пауло, отчасти поради нормалното износване, което може да надраска лещите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама