4 знака, че има нитрати в динята


4 знака, че има нитрати в динята
Снимка: iStock

Има няколко трика, които ще ви помогнат да изберете зряла, сладка и естествено отгледана диня. Например, поставянето на парче пулп от диня в чиста вода със стайна температура преди сервиране ще помогне да се избегнат ненужни проблеми.

Ето защо събрахме полезни препоръки от интернет потребители как да избегнете грешки при закупуването на този вкусен плод. 

1. Жълтата кора е знак за висока концентрация на нитрати

Азотът е важен елемент за растежа и развитието на растенията. Производителите на дини обаче са склонни да превишават допустимите норми, защото този трик им помага да накарат растението да тежи до 12 кг само за 3 седмици. Купувачът може да се отрови след консумация на този вид диня. Ето защо, когато режете плода, обърнете внимание на цвета на кората - тя не трябва да е жълта, а месото не трябва да има бели ивици.

Вижте още: Каква е разликата между червената и жълта диня

2. Проверете дали динята има дупки

Някои хора вярват, че дупките в дините са следи от насекоми, а не нитратни игли, но все пак се опитват да стоят далеч от плодове с дупки. 

3. Не яжте диня с голям, кух център

Пукнатини в пулпата показват, че плодът е презрял или съдържа хормони на растежа. Презрялата диня може да бъде малко горчива, докато диня с хормони на растежа може да причини отравяне. Ето защо е по-добре да не го ядете, ако видите плода в това състояние.

Вижте още: Как да изберете хубава диня и кои са най-популярните сортове

4. Поставете парче (без кора) от динята във водата, преди да ядете 

Можете да проверите концентрацията на нитрати в динята и да избегнете отравяне, като поставите малко парче от пулпата ѝ в чиста вода със стайна температура. Ако плодът е опасен, водата ще придобие ярко розов цвят и е по-добре да я изхвърлите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама