На всяка домакиня се е случвало да отвори буркан с кисели краставички и да остане неприятно изненадана - вместо вкусни и хрупкави зеленчуци вътре в него има само меки краставици. Може да има няколко причини за това.
Ето кои са най-честите грешки, които са причината за меките кисели краставички:
1. Пренебрегване на правилата за стерилизация
Много често домакините не обръщат нужното внимание на процеса на стерилизация. Запомнете: за да получите вкусна и трайна зимнина, бурканите и капачките трябва да се измият старателно и след това да се стерилизират.
2. Използване на капачки с лошо качество
Употребата на капачки с лошо качество е причината за изтичане на марина, а това често води до омекване на туршията.
3. Неправилно приготвена марина
Често причината за меките краставици е неправилно приготвената марина. Може би не сте сложили достатъчно сол в саламурата - обикновено за 1-литров буркан са необходими 1,5 супени лъжици сол. Важно е и правилното дозиране на оцета - 70 грама киселина е необходимото количество за 3-литров буркан.
4. Недостатъчно течност и неправилно подреждане на краставиците
Течността трябва напълно да покрива зеленчуците. За консервиране се използват краставички с приблизително еднакъв размер и се подреждат плътно в бурканите.