Ясно е кога излиза нов роман от поредицата "Игрите на глада"


Ясно е кога излиза нов роман от поредицата "Игрите на глада"
Снимка: Getty Images

Новият роман от поредицата „Игрите на глада“ ще бъде издаден през следващата година, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на издателя на издателя на писателката Сюзан Колинс .

Романът е вдъхновен от шотландски философ от XVIII в. и съвременния бич на дезинформацията.

Издателство „Сколастик“ обяви, че „Изгревът на жътвата“ ще бъде публикуван на 18 март 2025 г. Това е петият том от хитовата антиутопична поредица на Колинс. Новата книга започва с жътвата на петдесетите игри на глада, чието действие се развива 24 години преди оригиналния роман, излязъл през 2008 г., и 40 години след последната книга на Колинс - „Балада за пойни птици и змии“.

Повече за „Изгревът на жътвата“

За предишните си книги за „Игрите на глада“ Колинс е използвала гръцката митология и римските гладиаторски игри. Но за предстоящия роман тя се позовава на шотландския философ от Просвещението Дейвид Хюм.

„В „Изгревът на жътвата“ се вдъхнових от идеята на Дейвид Хюм за скритото подчинение и, по думите му, „лекотата, с която мнозина се управляват от малцина“, каза Колинс в изявление. „Историята също така даваше възможност за по-дълбоко вникване в използването на пропагандата и властта на онези, които контролират разказа. Въпросът „Истински или неистински?“ ми се струва все по-належащ с всеки изминал ден.“

Първите четири книги от „Игрите на глада“ са продадени в над 100 милиона екземпляра и са преведени на десетки езици. Колинс беше приключила поредицата след публикуването на „Сойка-присмехулка“ през 2010 г. През 2015 г. тя каза, че е „време да продължим към други земи“. Но четири години по-късно смая читателите и издателския свят, когато разкри, че работи по нова книга - „Балада за пойни птици и змии“. Тя излезе през 2020 г., а действието се развива 64 години преди първата книга.

Източник: бТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама