Дона Тарт и новата готическа вълна в литературата


Дона Тарт и новата готическа вълна в литературата
Снимка: Actualno.com

Ако сте фенове на заплетените сюжети, неочакваните обрати и динамичните развръзки и не сте чували за Дона Тарт, то задължително трябва да се запознаете с творчеството. 

Дона Тарт е една от популярните имена сред съвременните автори, носителка на американската награда за литература  „Пулицър“ и е част от 100-те най-влиятелни личности в света според списание „Таймс”.

От съвсем малко дете Тарт се увлича по литературата и писането. Още на 4 годинки започва да пише в първия си дневник и скоро след това създава  първите си стихотворения.

Днес тя е автор на разкази, есета и документалистика, както и на бестесълър романите „Тайната история”, „Малкият приятел” и „Щиглецът”. В следващите редове ще ви разкажем повече за Дона Тарт и за това какво я прави една от най-обичаните съвременни писателки.

Ако търсите подходящо четиво, на сайта на Knigomania ще намерите богато разнообразие от съвременни и класически заглавия, в това число и романите на Дона Тарт, които ще ви омагьосат и ще задържат вниманието ви от първия до последния ред.

Животът на Дона Тарт

Дона Тарт е родена на 23 декември 1963 г. в Грийнууд, Мисисипи, САЩ, в семейството на Дон и Тейлър Тарт. Тя е доста болнаво дете и заради това родителите и решават да се обучава вкъщи, което я откъсва от връстниците ѝ, и я лишава от възможността да намери приятели.

По време на дългите самотни часове вкъщи и заради тежкия развод на родителите си Дона няма много опции за прекарване на свободното си време или желание за забавления. Единственото, което и осигурява бягство от реалността, и ѝ помага да не се чувства самотна, са книгите.

Тя чете със страст и огромно желание, влага цялата си енергия в това занимание, а по-късно и в писането. На 13 години за пръв път публикува стихотворение в летуратурно списание. След като успешно завършва училище, Тарт записва класическа литература в колежа „Бенингтън”.

Първият ѝ роман „Тайната история” излиза от печат през 1992 г. и се превръща бързо в бестселър. Публикуван е на 24 езика и е признат за един от най-запомнящите се колежански романи на всички времена.

Произведенията на Тарт засягат много от наболелите както тогава, така и днес теми. Класи, социално неравенство и естетическа красота. Тя пише в готически стил, близък до романтизма.

За да разберете точно колко талантлива е Дона Тарт и да се докоснете до вътрешния ѝ свят, посетете сайта на Knigomania и поръчайте някой от романите ѝ. Гарантираме ви, че след като прочетете този, който сте избрали, ще искате да прочетете и останалите.

Романите

Тарт работи върху първия си роман в продължение на цели десет години. Интересен факт е, че след издаването му, тя написва още два романа и всеки от тях ѝ отнема същото време. Така тя несъзнателно си създава практиката да пише по роман на десетилетие.

Ето и романите на Дона Тарт:

„Тайната история”

„Тайната история” е роман, който авторката започва да пише на 19-годишна възраст. Написването му ѝ отнема цяло десетилетие, но резултатът си заслужава.

Тарт балансира по забележителен начин между комерсиалните теми и дълбоките страсти и проблеми на персонажите. Самите герои са описани по толкова реалистичен начин, че след няколко страници ще ги усещате като стари познати. Стилът ѝ на писане е динамичен и завладяващ, а романът се чете на един дъх.

„Тайната история” разказва за момче, което се озовава в Нова Англия. Ричард е изпълнен с мечти и наивни надежди, когато пристига в колежа, но съвсем скоро е приет в елитната колежанска група, изучаваща митологията и древността.

Разбира се, приемането му в групата има своята цена. Съвсем скоро Ричард разбира какво държи заедно членовете на групата. Разберете и вие, като поръчате своето копие от сайта на Knigomania.

„Малкият приятел”

„Малкият приятел” излиза десет години след първия роман на Тарт. Този роман утвърждава името ѝ в литературните среди.

Романът е написан в стила на реализма и показва изключително дълбокото разбиране на авторката, на психологията и подсъзнанието на хората, което се наблюдава чрез разгръщането на персонажите и сюжета.

„Малкият приятел” показва света такъв, какъвто е – грозен, жесток, пълен с опасности и препятствия, но през призмата на детството. Изключително увлекателна история, изпълнена с драматичните обрати в живота на рода Клийв.

Самата Тарт описва романа си, като  „тревожен, плашещ роман за сблъсъка на детската психика със света на възрастните, при това по възможно най-страшния начин…”

„Щиглецът”

„Щиглецът” е последният роман на Тарт, който ѝ носи и наградата „Пулицър”. Романът представлява мрачна, динамична и спираща дъха история на млад мъж, загубил майка си в терористичен атентат.

Тарт сякаш нарочно изсипва всяка възможна житейска неволя върху младия протагонист и проследява вътрешните борби и дълбоките душевни терзания на персонажа.

Стила и на писане кара читателя да изпитва такава емпатия към младия Тио Декър, че не след дълго персонажът и читателя се превръщат в неделимо цяло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички