Целината има редица здравословни ползи. Вижте някои от тях:
Целината помага за подобряване на здравината на костите
Целината може да помогне за заздравяване на костите. Една чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от препоръчителната дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система се заздравява, подобрява се абсорбацията на калций и се предотвратява рискът от остеопороза.
Целината помага за подобряване на мозъчната функция
Витамин К е изключително полезен за подобряване на мозъчната функция, а той изобилства в кервиза. Витаминът е от съществено значение за производството на сфинголипиди, които образуват миелиновата обвивка около нервите. Изследвания показват, че целината е изиграла ключова роля при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, защото зеленчукът ограничава невроналното увреждане в мозъка.
Целината съдържа много антиоксиданти
Целината е и много богата на антиоксиданти като фалкаринол, фалкариндиол, панаксадиол и метил-фалкариндиол. Тези антиоксиданти откриват и елиминират свободните радикали, които от своя страна увреждат здравите клетки и ги превръщат в ракови.
Целината регулира кръвното налягане
Целината помага и за поддържане на нормалното кръвно налягане. Благодарение на високото си съдържание на калий и натрий кервизът предотвратява риска от хипертония. Една чаша целина съдържа 468 милиграма калий, а натрият е 156 милиграма.
Целината подпомага метаболизма
Манганът също е едно от полезните вещества, които се съдържат в целината. Той е необходим за развитието на организма, метаболизма на веществата, изграждането на костите, за здравината на кожата. Манганът предпазва организма от действието на свободните радикали.