Какаото на прах съдържа мощни антиоксиданти, минерали и флавоноиди. Много проучвания потвърждават благоприятното му въздействие върху здравето на сърцето, нивата на инсулина, паметта, имунната система и други.
Какаото е култивирано за първи път в древна Южна Америка, а по времето на Великите географски открития това растение е било пренесено и в Европа.
Днес по света всяка година се консумират над 4,5 тона какао.
Какаото на прах се прави от какаовите зърна на растението Theobroma cacao L.
То е основната съставка на шоколада.
Вижте още: Ако пиете това всеки ден, ще бъдете в отлично здраве
Здравословни ползи от какаото (поне 72%):
- Подобрява когнитивното здраве и паметта.
- Дава тласък на имунната система, защото е богато на желязо, цинк, селен, магнезий, фосфор, калий, витамин А и К.
- Подобрява мускулната и нервната функция
- Предпазва сърдечно-съдовата система
- Подпомага здравословно поддържане на теглото
- Може да облекчи възпалителните процеси, благодарение на теобромин
- Може да ви направи по-ведри и щастливи, като освобождава определени невротрансмитери, които ще ви накарат да се чувствате щастливи или да намали стреса или тъгата
- Може да намали страничните ефекти от лъчетерапията, благодарение на селена