Защо витамин Е е толкова полезен за възрастни и деца


Защо витамин Е е толкова полезен за възрастни и деца
Снимка: iStock

Витамините са изключително полезни за здравето както на възрастните, така и на децата. Ние трябва да си ги добавяме или чрез храната, или чрез добавки, когато се наложи.

Един от много важните витамини е Е. Той помага за предпазването на клетъчните мембрани от увреждания, причинени от свободните радикали и предотвратява окисляването на лошия холестерол.

Той също така играе роля в производството на червени кръвни клетки и помага на тялото да използва пълноценно витамин К, последният от които е важен за здравето на сърцето.

Вижте още: Защо настиваме най-много през зимата

Ето някои от многобройните му ползи за здравето:

Участва в метаболизма на нуклеиновите киселини, подобрява използването на белтъците и витамин А, нормализира показателите на кръвта и хормоналната система, предпазва черния дроб от некрози.

Особено важни причини за използването му като хранителна добавка при физически активни хора е благоприятното му влияние върху функциите на гладката и набраздената мускулатура.

Въздействието му се изразява в поддържане на високо енергийно ниво от една страна, а от друга действа каталитично на белтъчния синтез, като при по-големи дози има анаболен (изграждащ) ефект.

Витамин Е е необходим за структурна и функционална поддръжка на скелетната, сърдечната и гладката мускулатура. Той също така подпомага образуването на червени кръвни клетки и помага да се поддържат запасите от витамини А и К, желязо и селен.

Витаминът поправя щетите, причинявани от вредното слънчево лъчение и свободните радикали в околната среда. Стимулира производството на колаген, който прави кожата еластична.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама