Повечето ядки са много вкусни, но освен това са изключително богати на полезни вещества, благоприятстващи здравето ни. Техните мастни киселини и баластни и вторични растителни вещества се отразяват прекрасно на сърдечно-съдовата система. А ето кои са петте най-полезни ядки:
Орехи
Те са сред най-полезните храни изобщо, които имат един от най-благоприятните за здравето мастен профил на омега-3 киселини. Те ни набавят важни хранителни вещества като витамин Е, цинк, магнезий, калий и калций. Освен това предпазват клетките от увреждане и дори се твърди, че могат да спират растежа на рака. Препоръчва се по шепа орехи на ден.
Лешници
Много хора ги обожават. Те снабдяват организма с В комплекс, витамин Е, магнезий, калий, калций, незаменими ненаситени мастни киселини и белтъчини. Техният лецитин подобрява концентрацията и паметта и ги превръща в оптимална храна за здрава нервна система.
Вижте още: Ето какъв трябва да е пулсът ни в нормално състояние
Бразилски орех
Интересен факт е, че той има 66% мазнини и е една от най-хранителните ядки. Изобилства на ненаситени мастни киселини, витамин В и Е, магнезий, желязо, цинк, калций, фосфор и растителни белтъчини. Ненадминат източник е на селен, който играе важна роля за здравето на щитовидната жлеза, като допринася за регенерирането на клетките и увеличава съпротивителните сили.
Бадеми
Бадемите са богати на мастни киселини, полифеноли и баластни вещества, магнезий, калий, калций и В комплекс. Могат да успокояват главоболия и да намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Макадамия
Това е една от най-скъпите ядки, но също така е много полезна. Тя е богата на магнезий, калий, желязо, калций, както и моно- и полиненаситени мазнини, които засилват мозъчната дейност и понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.