Това е най-добрият зеленчук за силен имунитет


Това е най-добрият зеленчук за силен имунитет
Снимка: iStock

Не е тайна, че зеленчуците са едни от най-добрите храни за имунитет. Те са заредени с важни вещества, които нашите тела използват, за да предпазват клетките и да се борят с вирусите. Но ако има един зеленчук, който е на първо място, кой според вас ще е? Става въпрос за червената чушка.

Защо червената чушка печели първо място

Когато става въпрос за имунна подкрепа, червените чушки печелят първо място, според Кристен Лоренц, регистриран диетолог.

"Червените чушки са пълни с имунно-поддържащи вещества, особено с витамин C и витамин A", обяснява Лоренц. Бързо обяснение: Витамин C поддържа активността на неутрофили, вид бели кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с патогени (т.е. болестотворни микроби). Също така има антиоксидантни свойства, което означава, че предпазва здравите клетки от увреждане. Нещо повече, витамин С насърчава образуването на колаген, което е "решаващо за поддържане на целостта на кожата и лигавиците, което е първата линия на защита на тялото ни срещу патогени", споделя Лоренц.

Всъщност, червените чушки имат повече витамин C от портокалите, популярен плод, който често се асоциира с имунитета. Докато средно голям портокал осигурява около 70 мг витамин C, червена чушка със сходен размер съдържа 150 до 190 мг.

Вижте още: 9 зеленчука, които са по-здравословни, когато са сготвени

Що се отнася до витамин А? Червените чушки са богати на бета-каротен, предшественик на витамин А. С други думи, бета-каротинът се превръща във витамин А в тялото. Витамин А участва във функцията на Т-клетките и В-клетките, които са важни компоненти на имунната система, отбелязва Лоренц. Той също така помага за производството на антитела и отговора на имунните клетки, като гарантира, че тялото ви може ефективно да се бори с микробите. Освен това, подобно на витамин С, витамин А е необходим за здрава кожа и лигавици, които действат като физически бариери срещу патогени.

Но чакайте, има още: според Лоренц, червените чушки също предлагат витамин Е, фолиева киселина и малки количества цинк и селен. Витамин Е е антиоксидант, който работи с витамин С; заедно, дуото защитава клетъчните мембрани, като по този начин поддържа имунните клетки. Фолатът е от съществено значение за синтеза на ДНК, което помага за производството и узряването на имунните клетки, докато цинкът и селенът са микроелементи, които засилват имунния отговор, подпомагайки заздравяването на рани и намалявайки възпалението.

И накрая, червените чушки съдържат фибри, хранително вещество, което поддържа червата ви и чревните бактерии в перфектна форма. Това допълнително допринася за имунната функция, тъй като здравите черва са необходими за оптимален имунен отговор.

Какво ще кажете за зелените, жълтите и оранжевите чушки?

Противно на общоприетото схващане, различните цветни чушки не са от различни растения. Всички те са от едно и също растение, но имат различна степен на зрялост.

По-конкретно, червените чушки са напълно узрели, докато другите цветове са по-малко узрели. Този ​​процес на зреене подобрява както витамин С, така и бета-каротина, което прави червените чушки по-добри за имунната функция в сравнение с други цветове.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама